Nogomet
2

Rezime 3. kola Eura: Najbolji igrači svakog meča i ostale zanimljivosti

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Kompletirana je grupna faza Evropskog prvenstva u Francuskoj. Ovaj put podsjećamo na najbolje igrače svakog meča, zanimljivosti grupne faze i trećeg kola, kao i UEFA-inih pet najboljih igrača grupne faze.

Oprostili smo se od Albanije, Rumunije, Rusije, Ukrajine, Turske, Češke, Švedske i Austrije. Time smo vidjeli i posljednju predstavu Zlatana Ibrahimovića na velikom takmičenju pošto se 34-godišnji napadač oprostio od reprezentacije Švedske. Ibrahimović u tri nastupa na ovom Euru nije uspio postići pogodak čime je propustio postati jedan od dva igrača koja su postizala golove na četiri različita evropska prvenstva. Jedini koji je to uspio je Cristiano Ronaldo.

Rezime 1. kola Eura: Najbolja postava, najbolji igrači svakog meča, zanimljivosti...

Rezime 2. kola Eura: Najbolji igrači svakog meča i ostale zanimljivosti Na prvenstvu je postignuto ukupno 69 golova u 36 odigranih utakmica. Od toga, 20 golova je postignuto nakon 75. minute igre, odnosno sedam u sudijskoj nadoknadi.

U trećem kolu vidjeli smo ukupno 22 gola isto koliko i u prvom kolu ukupno postignuta 22 gola, a najviše golova (25) palo je u drugom kolu. Prosječno po utakmici smo vidjeli 1,92 golova odnosno jedan gol na svakih 47 minuta.

Vodeći strijelci Eura su Gareth Bale (Vels) i Alvaro Morata (Španija) koji su postigli po tri pogotka.

Prema UEFA-inom "igračkom barometru" najboljih pet igrača Eura su:

  1. Dimitri Payet (Francuska)
  2. Gareth Bale (Vels)
  3. Toni Kroos (Njemačka)
  4. Cristiano Ronaldo (Portugal)
  5. Kevin De Bruyne (Belgija)

Najbolji igrači svakog meča 3. kola:

Yann Sommer (ŠVICARSKA - Francuska 0:0)

Arlind Ajeti (ALBANIJA - Rumunija 1:0) Matuš Kozačik (SLOVAČKA - Engleska 0:0) Aaron Ramsey (VELS - Rusija 3:0) Ruslan Rotan (UKRAJINA - Poljska 0:1) Mesut Ozil (NJEMAČKA - Sjeverna Irska 1:0) Ivan Perišić (HRVATSKA - Španija 2:1) Burak Yilmaz (TURSKA - Češka 2:0) Eden Hazard (BELGIJA - Švedska 1:0) Robbie Brady (REPUBLIKA IRSKA - Italija 1:0) Cristiano Ronaldo (PORTUGAL - Mađarska 3:3) Kari Arnason (ISLAND - Austrija 2:1)

Zanimljivosti 3. kola:

  • Od svih igrača koji nisu postigli gol, najviše šuteva je imao Zlatan Ibrahimović (Švedska) koji je uputio 12 udaraca prema golu protivničkih timova.
  • Prosjek postignutih golova po utakmici na Evropskom prvenstvu iznosi 1,92 što je najmanji prosjek nakon Eura 1992. godine.
  • Portugal je prva reprezentacija koja je odigrala neriješeno sve tri utakmice grupne faze na završnici evropskih prvenstava.
  • Ronaldo (Portugal) je prvi pogodak na ovom Euru postigao iz svog 24. udarca prema golu.
  • Zoltan Gera (Mađarska) drugi je najstariji strijelac u historiji evropskih prvenstava. Gol protiv Portugala postigao je sa starosnom dobi od 37 godina i 61 dana. Najstariji strijelac na evropskim prvenstvima je Ivica Vastić (Austrija) koji je imao 38 godina i 257.
  • Petr Čech (Češka) je primio 21 gol na evropskim prvenstvima. Nijedan drugi golman nije primio više golova.
  • Gol Nikole Kalinića (Hrvatska) protiv Španije bio je prvi gol koji je Španija primila nakon 735 minuta igre bez primljenog gola na evropskim prvensvima. Usput, poraz Španije od Hrvatske prvi je poraz Crvene furije na evropskim prvenstvima nakon Eura 2004. godine.
  • Ronaldo (Portigal) je jedini igrač koji je postizao golove na četiri različita evropska prvenstva (2004., 2008., 2012., i 2016.)
  • Gareth Bale (Vels) prvi je igrač nakon Ruuda Van Nistelrooya (Holandija) i Milana Baroša (Češka) koji je postizao golove u sva tri meča grupne faze Eura.