Nogomet
27

Rezime 1. kola Eura: Najbolja postava, najbolji igrači svakog meča, zanimljivosti...

Piše: O. T.
Remijem Portugala i Islanda (1:1) okončano je 1. kolo Evropskog prvenstva u Francuskoj i poznato je ko čini idealnu postavu po izboru UEFA-e, ko su najbolji igrači iz svakog meča, ali i mnogi drugi statistički podaci.

Najbolju postavu prema izboru UEFA-e, koja igrače selektira na osnovu svog "igračkog barometra", predvodi dvojac Real Madrida Gareth Bale i Cristiano Ronaldo. U postavi je najviše igrača Njemačke i Španije, ukupno po tri.

Najbolja postava 1. kola Eura:

Neuer (Njemačka); Juanfran (Španija), Mustafi (Njemačka), Piqué (Španija), Alba (Španija); Kanté (Francuska), Dier (Engleska); Kroos (Njemačka), Payet (Francuska); Ronaldo (Portugal), Bale (Vels).

Najbolji igrači svakog meča 1. kola:

Dimitri Payet - (FRANCUSKA- Rumunija 2:1) Granit Xhaka - (ŠVICARSKA - Albanija 1:0) Joe Allen - (VELS - Slovačka 2:1) Eric Dier - (ENGLESKA - Rusija 1:1)

Toni Kroos - (NJEMAČKA - Ukrajina 2:0) Grzegorz Krychowiak - (POLJSKA - Sjeverna Irska 1:0) Andres Iniesta - (ŠPANIJA - Češka 1:0) Luka Modrić - (HRVATSKA - Turska 1:0) Emanuele Giacherini - (ITALIJA - Belgija 2:0) Wes Hoolahan - (IRSKA - Švedska 1:1) László Kleinheisler - (MAĐRASKA - Austrija 2:0) Luis Nani - (PORTUGAL - Island 1:1)

Zanimljivosti 1. kola:

  • U 1. kolu vidjeli smo pet debitanata Eura: Albanija, Slovačka, Vels, Sjeverna Irska i Island.
  • Gareth Bale (Vels), Ondrej Duda (Slovačka), Birkir Bjarnason (Island) prvi su strijelci u historiji svojih zemalja na evropskim prvenstvima.
  • Njemačka nikada u 12 učešća na evropskim prvenstvima nije izgubila prvi meč (7 pobjeda, pet remija).
  • Engleska nikada u svojih 9 učešća na evropskim prvenstvima nije pobijedila prvi meč (pet remija, četiri poraza). - Eric Dier nikada nije šutirao slobodan udarac u svojih 65 nastupa u Premiershipu, ali je pogodio iz slobodnog udarca na evropskim prvenstvima. I to u debitantskom nastupu.
  • Gareth Bale je prvi gol u dresu Velsa postigao u oktobru 2006. godine iz slobodnog udarca protiv Slovačke. Upravo je Slovacima postigao prvi gol u historiji Velsa na evropskim prvenstvima. I ponovo iz slobodnog udarca.
  • Poljska je protiv Sjeverne Irske upisala prvu pobjedu u sedam nastupa na evropskim prvenstvima.
  • Španija je na evropskim prvenstvima posljednji put izgubila na Euru 2004. godine kada ju je sa 1:0 savladao Portugal u grupnoj fazi. Niz bez poraza traje 13 mečeva.
  • Ovo je četvrto evropsko prvenstvo za Zlatana Ibrahimovića i prvo na kojem nije postigao gol u prvom meču.
  • Prva postava Italije u meču protiv Belgije bila je u prosjeku stara 31 godinu i 169 dana. To je najstariji tim u konkurenciji od svih koji su nastupali na evropskim prvenstavima.
  • Gabor Kiraly (Mađarska) je nastariji igrač koji je igrao u nekom meču evropskih prvenstava. Na meču protiv Austrije imao je 40 godina i 74 dana.