Nogomet
18

Rezime polufinala Eura: Najbolji igrači svakog meča i ostale zanimljivosti

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Do kraja Evropskog prvenstva u Francuskoj ostala je još samo jedna utakmica, ona finalna u kojoj će sutra od 21:00 sati na Stade France snage odmjeriti Portugal i domaćin Francuska. Kao što smo i do sada objavljivali najzanimljivije detalje svakog odigranog kola, osmine finala i četvrtfinale Eura, ovaj put se podsjećamo na zanimljivosti polufinala.

U polufinalu smo se oprostili od Velsa koji je ispao od Portugala i od Njemačke koja je ispala od Francuske. Oba meča okončana su istim rezultatom 2:0. Takvi rezultati nisu veliko iznenađenje iako su veće šanse u okršaju Njemačke i Francuske davane Nijemcima kao aktuelnim prvacima svijeta.

Na Euru je ukupno postignuto 107 pogodaka, a odigrano je 50 utakmica što znači da smo u prosjeku po meču vidjeli 2,14 golova. Interesantno, još uvijek je jedini gol viđen na produžecima onaj gol krilnog igrača Portugala Quaresme protiv Hrvatske, a ukupno smo u četiri meča gledali produžetke.

Vodeći strijelac Eura je Antoine Griezmann koji je sa šest golova ubjedljivo najbolji, jer su njegovi pratioci Cristiano Ronaldo, Olivier Giroud, Dimitri Payet, Nani, Gareth Bale i Alvaro Morata postigli po tri gola.

Prema UEFA-inom "igračkom barometru" najboljih pet igrača Eura su:

  1. Antoine Griezmann (Francuska)
  2. Dimitri Payet (Francuska)
  3. Gareth Bale (Vels)
  4. Toni Kroos (Njemačka)
  1. Kevin de Bruyne (Belgija)

Najbolji igrači polufinalnih mečeva:

Cristiano Ronaldo (PORTUGAL - Vels 2:0) Antoine Griezmann (FRANCUSKA - Njemačka 2:0)

*Zanimljivosti polufinala:

  • Antoine Griezmann (Francuska) je igrač sa najviše pogodaka u nokaut fazama evropskih prvenstava svih vremena. Napadač Francuske je postigao pet golova u mečevima protiv Republike Irske (2), Islanda (1) i Njemačke (2).
  • Njemačka je izgubila četiri (2006., 2010., 2012. i 2016.) od šest polufinala na posljednjih šest velikih takmičenja. Od preostala dva puta jednom su osvojili titulu (Mundijal 2014.) i jednom izgubili u finalu (Euro 2008.)
  • Samo je Michel Platini (Francuska) na jednom evropskom prvenstvu postigao više pogodaka od Antoinea Griezmanna (Francuska). Platini je na Euru 1984. godine postigao devet, a Griezmann na ovom Euru šest pogodaka. Treće mjesto na toj listi dijele Marco Van Basten iz Holandije (Euro 1988.), Alan Shearer iz Engleske (Euro 1996.), Patrick Kluivert iz Holandije (Euro 2000.), Savo Milošević iz Srbije/Jugoslavije (Euro 2000.) i Milan Baroš iz Češke (Euro 2004.). Svi oni postizali su po pet golova.
  • Bastian Schweinsteiger (Njemačka) je igrač sa najviše nastupa na svjetskim i evropskim prvenstvima svih vremena. Nijemac je skupio 38 nastupa, a iza njega je zemljak Miroslav Klose sa 37 nastupa.
  • Cristiano Ronaldo (Portugal) je igrač sa najviše postignutih golova glavom u historiji evropskih prvenstava. Ronaldo je postigao pet golova glavom.
  • Bastian Schweinsteiger (Njemačka) i Cristiano Ronaldo (Portugal) su jedina dva igrača u historiji fudbala koja su zaigrala u tri polufinalna meča na evropskim prvenstvima. Ronaldo je igrao u polufinalima 2004., 2012. i 2016. godine, a Schweinsteriger u polufinalima 2008., 2012. i 2016. godine.
  • Cristiano Ronaldo (Portugal) je nastupajući na evropskim prvenstvima postigao devet golova i samo je Michel Platini (Francuska) uspio postići toliko golova na smotrama najboljih evropskih selekcija. Istina, Platini je svih devet postigao na Euru 1984. godine, dok je Ronaldo golove postizao na četiri različita evropska prvenstva (2004., 2008., 2012., i 2016.).
  • Cristiano Ronaldo (Portugal) je jedini igrač u historiji koji je postizao minimalno tri gola na dva različita evropska prvenstva. Na Euru 2012. godine također je postigao tri pogotka kao i na ovom Euru.
  • Jedina utakmica ovog Eura na kojoj Vels nije postigao pogodak je polufinale protiv Portugala.

* podaci statističke agencije Opta