Nogomet
2

Ovo su stadioni na kojima će gostovati bh. predstavnici u evropskim takmičenjima

Piše: D. B.
Stadion Miejski (INEA Stadion), Poznan (Foto: EPA)
FK Sarajevo, FK Olimpic, HŠK Zrinjski i FK Željezničar bit će bh. predstavnici u evropskim takmičenjima. Bordo ekipa će u 2. pretkolu Lige prvaka igrati protiv Lecha iz Poznana. U 1. pretkolu Evropske lige Vukovi će odmjeriti snage sa Spartakom iz Trnave, Zrinjski će se susresti sa armenskim Shirakom, a Željezničar sa malteškima Balzanom. Mi vam donosimo uvid u stadione na kojim će gostovati naši klubovi, a najimpresivniji je svakako stadion poljskog Lecha.

Stadion Miejski (INEA Stadion), Poznan, Poljska

Stadion Miejski u Poznanu, poznat i kao INEA Stadion zbog sponzorstva, dom je nogometnog kluba Lech. Na ovom stadionu su igrane utakmice Evropskog prvenstva 2012. godine. Kapacitet stadiona iznosi 43.269 sjedećih mjesta.

Ovaj je stadion građen između 1968. i 1980. godine, kada je i otvoren. Od tada je dom Lecha, a od 2010. ga koristi i Warta Poznan, klub koji trenutno igra u 1. ligi. Stadion se nalazi u ulici Bulgarska u jugozapadnom djelu Poznana.

Kompletna rekonstrukcija stadiona obavljena je između 2003. i 2010. godine, a uključivala je i izgradnju četiri nove i u potpunosti natrkivene tribine. Trenutno je peti po veličini u Poljskoj, a treći u Ekstraklasi. Kada je 2010. godine otvoren nakon rekonstrukcije, na njemu je 20. septembra Sting održao koncert.

Na ovom stadionu će u 2. pretkolu Lige prvaka snage odmjeriti Lech i FK Sarajevo.

Nacionalni stadion Ta' Qali, Mdina, Malta

Nacionalni stadion Ta'Qali koji se nalazi u Mdini dom je reprezentacije Malte, ali i kluba Balzana. Na njemu se igraju utakmice malteške Premier lige, utakmice kupa i međunarodne utakmice. Kapacitet ovog stadiona je 18.000 ljudi i najveći je na Malti.

Stadion je otvoren 1980. godine, a prva utakmica je odigrana u decembru 1981. godine. Od tada je dograđivan i unapređivan za potrebe ekipa koje ga koriste, kao i za navijače. Danas je stadion opremljen svim modernim sadržajima, vrhunskim reflektorima, elektronskim semaforom, razglasom, press centrom, VIP salonom, klinikom za fizioterapiju, tehničkim centrom, teretanom, a posjeduje i vrhunske svlačionice.

Na početku je podloga bila travnata, ali je tokom renoviranja zamijenjena umjetnom. Oko terena se nalaze laminirana stakla.

Ispod stadiona je garaža, a oko stadiona se nalazi veliki parking.

Stadion ima odličan pristup zahvaljujući velikom broju ulaza.

Upravo će na ovom stadionu Balzan ugostiti ekipu Željezničara u 1. pretkolu Evropske lige.

Stadion FC ViOn, Zlate Moravce, Slovačka

Na ovom stadionu privremeno svoje utakmice igra Spartak iz Trnave s obzirom na to da se stadion ovog kluba Antona Malatinského u Trnavi rekonstruiše. Stadion FC ViOn ima travnatu podlogu i prima 3.787 gledatelja. Upravo će na njemu Spartak u 1. pretkolu Evropske lige igrati protiv Olimpica.

Inače, Spartakov stadion Antona Malatinského je dobio ime po bivšem poznatom nogometašu i menadžeru Antonu Malantinskyju i to ime nosi od 1198. godine. Ovaj stadion je trenutno u procesu rekonstrukcije koja je počela 2013. godine, a kada bude završen u augustu, njegov kapacitet će iznositi 19.200 sjedećih mjesta. Cijela rekonstrukcija je koštala 79 miliona eura, jer je u sklopu stadiona napravljen trgovački centar City Arena. Od ukupne sume je 28 miliona utrošeno na rekonstrukciju stadiona. Slovačka vlada je dala 13 miliona eura. Spartak je igrao na ovom stadionu tokom rekonstrukcije, a zapadna tribina koja je bila u funkciji srušena je u maju.

Gradski stadion Gyumri, Armenija

Protivnik ekipi Zrinjskog u 1. pretkolu Evropske lige bit će armenski predstavnik FC Shirak. Ovaj klub igra na Gradskom stadionu Gyumri u Gyumriju, a njegov kapacitet iznosi samo 2.844 sjedeća mjesta.

Stadion je izgrađen 1924. godine, a rekonstruisan 1999. i 2012. godine kako bi zadovoljio UEFA-ina pravila. Publika koja dolazi na ovaj stadion svjedočila je uspjesima FC Shiraka u armenskoj Premier ligi i Armenskom kupu.