Minimalan trijumf
270

Njemačka u finalu savladala Čile i osvojila Kup Konfederacija

Piše: N. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Reprezentativci Njemačke osvojili su Kup konfederacija nakon što su večeras u finalu u Sankt Peterburgu pobijedili selekciju Čilea rezultatom 1:0.

Večerašnji finalisti su remizirali ranije u grupi, ali tada je bod odgovarao i jednima i drugima. Mlada ekipa Njemačke iz utakmice u utakmicu djelovala je sve bolje i na kraju osvojila novi trofej.

U prvom poluvremenu viđen je dobar nogomet u kojem je dominirao Čile, i samo zahvaljujući golmanu Njemačke Ter Stegenu nisu stigli do gola.

Kazna je uslijedila u 20. minuti kada je Werner iskoristio grešku odbrane i nesebično uposlio Stindla za, ispostavit će se, konačnih 1:0.

U nastavku su Nijemci još manje pružili u ofanzivnom dijelu, ali su bili besprijekorni u odbrani na čelu s večeras sjajnim Ter Stegenom.

Redale su se prilike Vargasa, Vidala i Aranguiza, ali je Barcelonin golman bio nesavladiv pa su Nijemci mogli početi sa slavljem.

Koliko su Nijemci dominantna nogometna nacija najbolje pokazuje podatak da su posljednji osvajači Svjetskog prvenstva, Evropskog U-21 prvenstva, a sada i Kupa konfederacije.