Pretresi na Koševu
185

Pogledajte kako je izgledalo pretresanje navijača Sarajeva zbog kojeg su napustili utakmicu

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Nogometaši Sarajeva sinoć su sa 3:0 savladali Velež, ali su na stadionu "Asim Ferhatović Hase" bili uskraćeni za bodrenje svojih navijača sa sjeverne tribine nakon, kako su navele Horde zla, "sistemske represije" koju su doživjeli od sarajevske policije.
MUP Kantona Sarajevo je odlučio na sinoćnjoj utakmici postupiti na sličan način kao i na nedavno održanom sarajevskom derbiju, te su pretresli navijače Sarajeva "do gole kože".

Popularne Horde zla su morale proći dva "prstena". Pred sjevernom tribinom stadiona "Asim Ferhatović Hase" su napravili punkt za kontrolu ulaznica, a potom su se unutar ulaza na sjevernu tribinu morali skidati u kabinama za pretres.

Zbog izuzetno sporog procesa pretresanja pred sjevernom tribinom je nakon početka utakmice ostalo mnogo navijača, te su pojedini ušli na stadion tek u 20. minuti.

S obzirom da je Sarajevo povelo već u prvoj minuti pogotkom Renana Oliveire, stotine navijača nisu ni bile u prilici vidjeti vodeći gol voljenog tima.

Horde zla su, zbog takvog ponašanja sarajevske policije, odlučile bojkotovati utakmicu, a sa sjeverne tribine stadiona "Asim Ferhatović Hase" su se oglasili samo u 24. minuti kada su skandirali ime Vedrana Puljića koje praktikuju na svakoj utakmici u znak sjećanja na ubijenog pripadnika grupe u Širokom Brijegu.

Nakon toga su ponovo prekinuli s navijanjem i napustili tribine koševskog stadiona, a prije kraja susreta su se oglasili saopćenjem za javnost.

"Da li je u cilju još jedno dokazivanje vladanja sigurnosnom situacijom u izbornoj godini, a na kome je to lakše demonstrirati nego na navijačkim grupama? Svaki oblik kriminala u gradu je u ekstremnom porastu, u vijestima svakodnevno čitamo o privedenim pripadnicima raznih policijskih agencija koji vrlo brzo budu na slobodi, a vlastima su najveći problem navijači, njihove parole i pirotehnika... Ukoliko se ova praksa nastavi u budućnosti, upitno je da li će se sa sjeverne tribine našeg stadiona čuti pjesma podrške...", poručile su Horde zla, a ubrzo nakon toga oglasili su se i iz FK Sarajevo i pružili podršku svojim navijačima.

"Na večerašnjoj utakmici FK Sarajevo - FK Velež naši navijači su s punim pravom izrazili nezadovoljstvo tretmanom koji su doživjeli od strane MUP Kantona Sarajevo. Nogomet je sport koji napreduje zahvaljujući strasti i predanosti svojih navijača. Navijači ulažu svoje vrijeme, novac i emocije u bodrenju svojih timova i zaslužuju da ih se tretira s poštovanjem i dostojanstvom", naveli su, između ostalog, iz FK Sarajevo.