Igralo se širom svijeta
54

Hrvatska slavila nakon penala u polufinalu turnira, Njemačka se poigrala s Francuskom

D. P.
Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL
Širom svijeta večeras su igrane prijateljske utakmice, a imali smo priliku gledati neke od najelitnijih reprezentacija i derbija. Reprezentacija Hrvatske se uspjela plasirati u finale prijateljskog turnira u Egiptu.
Osim derbija na Wembleyu u kojem je Brazil slavio protiv Engleske, a jedan spektakularan susret igrale su selekcije Francuske i Njemačke. Nijemci su se radovali trijumfu rezultatom 2:0 u Lyonu.

Početak utakmice bio je bajkovit za Nijemce jer je sjajni Florian Wirtz postigao gol već u sedmoj sekundi. Namjestio se odmah nakon što je lopta krenula sa centra i pogodio maestralno gol Francuza.

Domaćin je napadao dugo, ali je Njemačka odigrala sjajnu akciju u 49. minuti, a Kai Havertz pogađa za 2:0 i pobjedu Njemačke koja na najbolji mogući način najavljuje Evropsko prvenstvo kojem će biti domaćin narednog ljeta.

Reprezentacije Hrvatske i Tunisa sastale su se pred 30.000 gledalaca u Kairu, ali je utakmica završena bez golova. Kako se radi o prijateljskom turniru u Egiptu, izvodili su se jedanaesterci, a tu je bolja bila selekcija naših susjeda i slavila rezultatom 5:4.

Tunižani se nisu prepali osvajača bronze sa prošlog Svjetskog prvenstva pa su tako došli u vodstvo golom Hamze Jelassija u 31. minuti. Međutim, on je poništen zbog ofsajda nakon VAR reakcije.

Hrvati su napadali u nastavku utakmice, a veliku priliku propustio je Joško Gvardiol glavom u 72. minuti. Odgovorili su Tunižani šest minuta kasnije, ali je Sayfallah Ltaief promašio u situaciji kada je bio sam pred golmanom Hrvatske.

Duel je završen bez golova, a pošto je riječ o polufinalu prijateljskog turnira, izvodili su se jedanaesterci.

Tu se bolje snašla Hrvatska, Tunižani su promašili čak tri jedanaesterca, Hrvati dva i naši susjedi su prošli u finale prijateljskog turnira gdje će u utorak igrati protiv Egipta.

Zanimljiviji rezultati prijateljskih utakmica večeras:

Francuska - Njemačka 0:2

Hrvatska - Tunis 0:0 (5:4 nakon penala)

Slovačka - Austrija 0:2

Engleska - Brazil 0:1

Irska - Belgija 0:0

Urugvaj - Baskija 1:1

Danska - Švicarska 0:0