Nogomet
0

Nakon Mundijala u Brazilu 12 selektora napustilo reprezentacije

Anadolija
Stephen Keshi
Stephen Keshi
Svjetsko fudbalsko prvenstvo održano u Brazilu ocijenjeno je kao veoma dobro, ali nakon prvenstva 12 reprezentacija učesnica traži novog selektora.

Selektori Italije, Alžira, Nigerije, Obale Slonovače, Irana, Hondurasa, Japana, Južne Koreje, Holandije, Švicarske, Argentine i Brazila su nakon završenog nastupa na Mundijalu napustili klupe tih selekcija.

Napuštanja „kormila“ reprezentacija započeo je italijanski selektor Cesare Prandelli nakon što je četverostruki prvak svijeta Italija eliminisana iz prve faze takmičenja. Nakon dobrog otvaranja i pobjede 2:1 nad rivalom Engleskom, Italija je poražena od Kostarike i Urugvaja. On je novi angažman našao u turskom Galatasarayu.

Završetkom takmičenja u grupnoj fazi, selektor Obale Slonovače Sabri Lamouchi je također napustio klupu. Zatim slijede ostavke i odlasci iranskog selektora Carlosa Queiroza, selektora Japana Alberta Zaccheronija, Hondurasa Luisa Suareza i Južne Koreje Honga Myungboa.

Po završetku osmine finala, još tri selektora su napustili reprezentacije. Klupu Nigerije napustio je Stephen Keshi, Alžira Vahid Halilhodžić, a Švicarske Ottmar Hitzfeld.

U završnici prvenstva klupu bronzane Holandije napustio je selektor Louis van Gaal. Klupu finalista Argentine napustio je Alejandro Sabella.

Seriju ostavki ili otkaza selektora okončao je brazilski selektor Luiz Filipe Scolari. On je klupu Brazila napustio nakon dva bolna poraza od Njemačke i Holandije u kojima je Brazil primio čak deset golova. Scolari je preuzeo svu odgovornost za te poraze, ali igrači i navijači će dugo pamtiti debakl u polufinalu kada su od, kasnije prvaka Njemačke, poraženi rezultatom 7:1.

Bosanskohercegovački stručnjak Vahid Halilhodžić je sa reprezentacijom Alžira izborio plasman u osminu funala, gdje su u produžecima poraženi od prvaka Njemačke. Nakon toga Halilhodžić je napustio klupu Alžira, iako su Alžirci željeli da ostane. On je novi angažman našao u turskom superligašu Trabzonsporu, kojeg je trenirao i u sezoni 2005.-2006. 

Bosna i Hercegovina debitirala je na proteklom Mundijalu u Brazilu. Nakon tri meča u grupi "F" BiH je bila treća i nije izborila plasman u osminu finala, ali sva tri njena protivnika iz grupe, odnosno Argentina, Iran i Nigerija, nakon toga su ostale bez selektora. Selektor BiH Safet Sušić protpisao je novi dvogodišnji ugovor sa bh. reprezentacijom.