Koševo slavi Čatakovića
146

Sarajevo nakon preokreta savladalo Zvijezdu 09 i osiguralo plasman u Evropu

N. M.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva večeras su na stadionu Asim Ferhatović Hase savladali ekipu Zvijezde 09 rezultatom 2:1 i tako matematički osigurali četvrto mjesto, koje na kraju sezone vodi u evropska takmičenja.
Do pobjede je Bordo tim večeras stigao nakon preokreta jer je Zvijezda 09 na poluvremenu vodila s 1:0.

Prvo je prijetilo Sarajevo već u 5. minuti susreta. Ajdin Hasić je dodao do Mirze Mustafića koji silovito šutira, ali je golman Luka Damjanović bio na mjestu te je loptu odbio u korner.

Dvije minute poslije uzvraća Zvijezda 09 preko Salimana Kayodea. Izašao je brzonogi Nigerijac sam pred Dejana Ilieva, ali ne uspijeva ga i savladati.

Uslijedilo je zatišje koje je prekinuto u 15. minuti pogotkom Zvijezde 09 za vodstvo od 1:0! Tada je nakon duge akcije i dva odbijanca loptu u mrežu poslao Bože Vukoja, a treba reći da je golu prethodio očit ofsajd i greška pomoćnog sudije koji isti nije signalizirao.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Sarajevo je do poravnanja moglo u 26. minuti kada je Hasić izašao sam pred Damjanovića, ali golman Zvijezde 09 ga zaustavlja.

Do kraja prvog poluvremena nije bilo većih uzbuđenja te se na odmor otišlo s prednošću Zvijezde 09 od 1:0.

Mnogo odlučnije u drugo poluvrijeme ulazi Sarajevo, Hamza Čataković u 51. minuti propušta odličnu priliku, ali u 57. minuti Bordo tim nalazi put do mreže gola gostiju.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Tada je Čataković pogodio nakon ubačaja Hasića s desne strane i poravnao na 1:1.

U 60. minuti je Sarajevo preko Amara Beganovića moglo do preokreta, ali nije bek Sarajeva iskoristio sjajan centaršut rezerviste Francisa Kyeremeha.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

No, u 63. minuti je nezaustavljivi Čataković postigao novi gol za preokret Sarajeva i vodstvo od 2:1. Beganović je prethodno dobro istrčao kontranapad, uposlio najboljeg golgetera Sarajeva, koji se okreće i zakucava loptu u mrežu gostiju.

Nova sjajna prilika za Sarajevo viđena je u 75. minuti. Kyeremeh je odlično u prostor pronašao Čatakovića koji brzo šutira, ali je Damjanović ponovo bio na pravom mjestu.

Nakon toga je uslijedilo dosta izmjena u oba sastava, tempo utakmice je potpuno opao i Sarajevo ju je rutinski privelo kraju.

Završilo je 2:1, a Sarajevo je ovom pobjedom osiguralo plasman u Evropu jer je na četvrtom mjestu postalo nedostižno prvim pratiocima Slogi Meridian i Posušju.

Bordo tim ima 51 bod, dok je Zvijezda 09 odavno prežaljena kao putnik u niži rang jer je posljednjeplasirana sa samo 21 bodom na svom kontu.

U narednom kolu Sarajevo dočekuje Posušje na Koševu, dok će Zvijezda 09 ugostiti Željezničar.

Rezultat i strijelci:

Sarajevo - Zvijezda 09 2:1 (Čataković 57', 63' / Vukoja 15')

Tabela: