Ovo je cijela lista
68

Najveći junak Reala zarađuje "siću" u odnosu na kolege, na samom je dnu po plati u klubu

D. P.
Lunin je bio nepremostiva prepreka za Manchester City (Foto: EPA-EFE)
Lunin je bio nepremostiva prepreka za Manchester City (Foto: EPA-EFE)
Kao trenutno najveći junak Real Madrida, Andrij Lunin zarađuje pravu "siću" u odnosu na svoje kolege u timu, ali je Kraljevski klub spremio poklon za fantastičnu sezonu u kojoj se Ukrajinac nametnuo.

Lunin je karijeru počeo kao treći golman Reala, ali je silom prilika preuzeo "jedinicu" i postao najveći junak madridskog kluba. Posebno je zablistao u četvrtfinalu Lige prvaka, zaustavio silovite napade Manchester Cityja i odveo svoj tim u polufinale najelitnijeg evropskog takmičenja.

Ukrajinac je u revanš duelu protiv Manchester Cityja odbranio 10 udaraca, a onda je odbranio dva jedanaesterca Bernardu Silvi i Mateu Kovačiću te tako direktno poslao svoj klub u polufinale.

No, Lunin za svoje nastupe nije adekvatno plaćen, makar ukoliko ga uporedimo s njegovim kolegama u svlačionici Reala.

Ukrajinski golman, kojeg smo gledali i u Zenici protiv Bosne i Hercegovine u baražu za odlazak na Evropsko prvenstvo, zarađuje tek 25.900 eura sedmično, što je treće najslabije plaćeno ime u cijeloj svlačionici Reala.

Plate igrača Reala
Plate igrača Reala

Zanimljivo je da veću platu od trenutno najvećeg junaka Reala ima jedan Fran Garcia, ili golobradi klinac iz Turske Arda Guler, a Dani Ceballos, koji nema gotovo nikakav status u klubu, zarađuje četiri puta veću platu od Lunina.

Kada su u pitanju najveća i najmanja plata u Realu, najviše zarađuje Toni Kroos (225.000 eura sedmično), a na dnu je Nico Paz s 3.600 eura sedmično.

Ipak, prema pisanju španskih medija, Lunin će uskoro dobiti novi ugovor u Realu i na njega gledaju kao na budućnost kluba. Kako mu je tek 25 godina, što je za golmana mladost, vjeruje se da će dočekati da postane prvi golman kluba nakon Thibauta Courtoisa.