Neizvjestan ishod
0

Najbolji sportski novinari prognoziraju večerašnji meč

Sarajevo-x.com
Odluka pada večeras na Stadionu svjetlosti (Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Odluka pada večeras na Stadionu svjetlosti (Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Neki od najboljih svjetskih sportskih novinara prognozirali su rezultat utakmice u Lisabonu između domaćeg Portugala i naše reprezentacije. Njihova su mišljenja podijeljena, dok jedni vjeruju u prolaz Zmajeva, drugi misle kako će iskusniji Portugal ipak otići na Euro 2012.

Iskusni Portugalci

Kolege sa bloga kroznoge.com, koji o fudbalu piše na malo drugačiji način, razgovarale su sa Jonathanom Wilsonom, urednikom magazina The Blizzard. On smatra da naša reprezentacija mora natjerati portugalske bekove da se vrate prema svom golu i tako otupiti njihov napad. Wilson smatra da bi najbolje rješenje bio prelazak na formaciju 4-4-2.

"U svakom slučaju, vjerujem da BiH može napraviti pravi rezultat, a moja prognoza neka bude 1:1", rekao je Wilson.

Za razliku od njega, saradnik BBC-a i UEFA-inog portala Andy Brassell, ipak smatra da će iskusniji Portugal proći dalje.

"Mislim da je Portugal i dalje favorit, ali možda to BiH skida nekakav pritisak, pogotovo nakon nule u Zenici. Kako su Miralem Pjanić i Safet Sušić i rekli poslije utakmice, ispunjen je cilj, i sada se osjećaju psihološki lakše. Ipak, za Bosnu i Hercegovinu nije dobro što je Cristiano Ronaldo ovako motivisan, jer bi to mogao biti odlučujući faktor. Ja se nadam jednom pogotku Bosne i Hercegovine, jer će to onda od ove utakmice napraviti savršenu predstavu, pogotovo ako Bosanci odigraju kao u prvom poluvremenu na Stade de Franceu. Ipak, iskustvo je na strani Portugala pa je moja prognoza 2:1 za domaće", rekao je Brassell.

Ljubitelji bh. fudbala

Novinar švedskog Aftonbladeta Erik Niva veliki je ljubitelj bh. fudbala, ali ne i optimista.

"Najiskrenije mislim da je Bosna i Hercegovina zemlja koja zaslužuje uspjeh u fudbalu i iskreno se nadam da će imati sreće. Međutim, u ovom trenutku bojim se da su Portugalci iskusniji u ovakvim utakmicama i da će se još jednom provući i to pobjedom od 2:0", smatra Niva.

David Cartlidge, koji piše za Spanishfootball.info te Mirror Football, vjeruje kako su šanse na strani Portugala.

"Lično se nadam da ću pogriješiti, ali mislim da će kvalitet na kraju ipak prevagnuti na portugalsku stranu. BiH igra požrtvovano i borbeno, organizirano u odbrani, ali mislim da im to neće biti dovoljno. Portugalci će sigurno imati kontrolu nad utakmicom, dok će BiH čekati svoju priliku iz kontranapada. Činjenica da ovaj put neće imati podršku navijača kakvu imaju na domaćem terenu umanjuje njihove šanse i zato je moja prognoza 2:0 za domaćina", prognozirao je Cartlidge.

BiH ima odličnu ekipu

Michael Cox sa Zonalmarking.net, smatra da BiH ima velike šanse da izbori plasman.

"Bosna i Hercegovina ima bolje šanse nego što to mnogi misle. Vjerujem da će Portugal dominirati utakmicom, imati loptu, ali isto tako se mučiti da svoju nadmoć u posjedu pretvori u golove. To će stvoriti priliku Bosni i Hercegovini za kontre. Rezultat? Recimo 1:1. Da sam na Sušićevom mjestu, nadao bih se da će izbjeći produžetke, jer su Portugalci iskusniji u ovakvim situacijama", rekao je Cox.

U plasman BiH na Euro vjeruje i urednik katalonskog dnevnika ARA Toni Padilla, koji ne sumnja u pozitivan rezultat.

"Zaista mi se sviđa način na koji BiH igra, imaju odličnu ekipu i uvjeren sam da će se plasirati na Euro i tamo napraviti dobar rezultat", izjavio je Padilla, s kojim se slaže i Aitor Lagunas iz magazina Panenka.

"Portugalci su ti koji imaju status favorita i samim tim imperativ. BiH je u završnici utakmice u Zenici pokazala da zna kako zaprijetiti, a sada im može biti dovoljan i remi. Ova utakmica bit će potpuno drugačija od one prije dvije godine, jer danas su ove dvije ekipe kvalitetom izjednačene. Moja prognoza je 1:1 i veliko slavlje u Bosni i Hercegovini", smatra Lagunas.