Nogomet
0

Mourinho: Rooney ne ide nigdje, Mkhitaryanu treba vremena

Klix.ba
Jose Mourinho i Wayne Rooney (Foto: EPA)
Jose Mourinho i Wayne Rooney (Foto: EPA)
Kapiten Manchester Uniteda Wayne Rooney neće napustiti klub, tvrdi menadžer Crvenih vragova Jose Mourinho.

Mourinho je demantovao spekulacije da je navodno rekao Rooneyju da može napustiti Old Trafford kako bi imao veliku minutažu. Tridesetjednogodišnji engleski nogometaš nije počeo ligašku utakmicu od poraza 1:3 od Watforda 18. septebmra, a posljednje dvije utakmice Uniteda je propustio zbog povrede.

"Nema nikakvih problema, ali vama trebaju priče kako biste prodavali novine. Rooney je vrhunski igrač, veoma je važan za naš tim. On ne ide nigdje, volimo ga i on voli nas. Istina, nije sretan jer je na klupi, ali je još nesretniji kada je povrijeđen", izjavio je Mourinho.

Rooney se oporavio od povrede lista zbog koje nije igrao u nedjeljnom porazu od Chelseaja, kao ni u pobjedi u Liga kupu nad Manchester Cityjem. Njemu su potrebna samo četiri gola kako bi prestigao sir Bobbyja Charltona, koji je postigao 249 golova za United. Kada Rooney prestigne legendu, postat će najbolji strijelac u historiji kluba s Old Trafforda.

Ove sezone je Rooney postigao samo jedan pogodak, a "golgeterski post" traje već deset utakmica.

Portugalski stručnjak se osvrnuo i na veznjaka Henrikha Mkhitaryana rekavši da će on postati važan igrač za United, ali da mu treba vremena da se privikne na intenzitet i agresivnost u Premiershipu. Dvadesetsedmogodišnji Armenac je u julu stigao iz Borussije Dortmund, a prošle godine je proglašen najboljim igračem u Bundesligi. Međutim, ove sezone je za United odigrao svega 104 minute, a posljednji nastup je imao protiv Manchester Cityja 10. septembra.

"Mkhitaryan nije povrijeđen, trenira 100 posto sa ekipom. Ponekad me riječ 'fit' na engleskom zbuni, ponekad to znači da je igrač spreman za igru. Neki igrači su navikli da dođu i igraju, ali ne i da osjećaju. Nekim igračima treba vremena da osjete intenzitet i agresivnost na utakmici bez lopte", rekao je Mourinho.

On je Mkhitaryana uporedio s Willianom koji je bio u Chelseaju kada je Mourinho bio menadžer Plavaca.

"Kada je Willian stigao u Chelsea, imao je problema. Prošao je određeni proces, a u narednoj sezoni je bio fenomenalan. Tako je i sada", završio je Mourinho.