Vidno uznemiren
55

Legendarni Francuz brani Lovrena nakon ustaškog pozdrava: To je pjesma za oslobođenje njegove zemlje

H. H.
Blanc je bio dio najbolje francuske generacija svih vremena na čelu sa Zidaneom (Foto: Twitter)
Blanc je bio dio najbolje francuske generacija svih vremena na čelu sa Zidaneom (Foto: Twitter)
Trener Lyona Laurent Blanc (57) održao je konferenciju za medije uoči susreta u francuskom Kupu protiv Metza, a susreo se i s neugodnim pitanjem vezanim za povratnika u redove francuskog kluba Dejana Lovrena.
Iskusni hrvatski reprezentativac Dejan Lovren vratio se u Lyon prije nekoliko dana nakon što je napustio Zenit, a ruski mediji trvde da je otjeran zbog ustaškog pozdrava tokom slavlja u Zagrebu nakon osvajanja bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu.

Soccer je objavio tekst s naslovom "Zenit se riješio defanzivca nakon skandala", u kojem se govori da su Rusi posebno osjetljivi na dizanje desne ruke što je pozdrav pod kojim su milioni nedužnih ljudi ubijeni tokom drugog svjetskog rata.

Blanc nije mogao izbjeći pitanje o Loverenu, ali nije želio puno polemisati.

"To je nacionalistička pjesma za oslobođenje njegove zemlje. Čini mi se da ćete to pitanje morati postaviti njemu. Ne mogu odgovarati umjesto njega", rekao je Blanc pa vidno uznemiren nastavio:

"Ovdje su sigurno samo ugledni ljudi, poznajete li vi samo ugledne ljude u svom okruženju?".

Blanc ističe da Lovrena posmatra kao sportistu i da je to jedino bitno.

"Ako gledamo čovjeka, to je vaša procjena. Ja, gledam sportistu. Trenutno postoji pregršt tema o kojima bismo mogli razgovarati, ali nalazimo se na sportskoj presici pa bi bilo dobro da nam je to u fokusu. Nismo ovdje da pričamo o nekim stvarima koje nemaju veze s nogometom. Lovren je čovjek prepun poštovanja prema svojoj porodici, ženi, djeci i svojoj domovini. Ako ga sretnete, pitajte ga pitanje koje vas zanima", zaključio je nekadašnji francuski as.