Odgovorio na kritike
2.6k

Lovren najavio tužbe nakon ustaškog pozdrava pa zaplakao: Ja sam za svoju domovinu spreman

H. H.
Dejan Lovren (Foto: Screenshot)
Dejan Lovren (Foto: Screenshot)
Nogometaši Hrvatske su nakon bronze na SP-u svečano dočekani na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a veliku pažnju privuli su Dejan Lovren i Marcelo Brozović koji su zasjenili slavlje neprimjerenim uzvikom "Za dom spremni". Nakon svega, Lovren se pokušao opravdati i najavio je tužbe.
Lovren je gostovao u emisiji kod novinara Velimira Bujaneca na Z1 televiziji, te je na optužbe oštro odgovorio:

"Mjesec dana, otkako smo krenuli na Svjetsko prvenstvo nisam otvorio novine. Znam da je to pritisak i na mene, i na selektora i na ostale. Još do danas nisam otvorio niti jedne novine. Svi su mi ispričali kako su pisali o meni. Ja da sam salutirao fašistički? Neka ih bude sram! Tužbe sam već pripremio. Tu nema oproštaja! Ja predstavljam svoju državu i domoljublje. Nikad ne pozivam na nasilje i mržnju. Da, bio sam polupijan, ali i s razlogom sretan. Spreman sam za svoju državu! Zar ja to ne mogu izjaviti? Predstavljam svoju državu i narod koji možda nema glas. Ako ja ne mogu to reći, ko će reći?", rekao je Lovren u emisiji "Bujica" i dodao će će "tužiti jednog po jednoga", ali da nikada nikoga nije vrijeđao.

"Ja sam za svoju domovinu spreman! Ja je volim, a da mi to neko brani, to neću dopustiti. Neću se u svojoj državi sramiti naših domoljubnih pjesama. Nikad nisam niti ću pozivati na mržnju i nasilje jer za to nisam, ali da mi neko brani da nešto pjevam, to neću. Imam prijatelje iz Srbije, poštujemo se međusobno i nemam s njima nikakvih problema. Ne želim niti ulaziti u te teme!", zaključio je Lovren, prenosi "Večernji list" njegove riječi iz emisije.

Nakon što su iz režije prikazane neke fotografije koje datiraju iz Lovrenovog djetinjstva koje je proveo dijelom u Kraljevoj Sutjesci, a dijelom i u Njemačkoj, hrvatski defanzivac je zaplakao.

"Pomislim na svakoga. Ne samo na svoju obitelj. Imam jako puno prijatelja iz Karlovca koji su u ratu izgubili svoje očeve. Sjetim se jako puno ljudi", rekao je Lovren.

[FBPOST]https://www.facebook.com/100013200790082/videos/466859522285709/[/FBPOST]

Podsjetimo, nakon ceremonije reprezentativci Hrvatske su se razišli i otišli u kafiće da s prijateljima proslave treće mjesto na Svjetskom prvenstvu. Marcelo Brozović otišao je u svoj kafić u Velikoj Gorici "Epic Brozo", a društvo mu je pravio Dejan Lovren.

Oni su slavili u odličnom raspoloženju uz pjesme domaćih izvođača, a na samom početku fešte Lovren je uzeo harmoniku u ruke i zasvirao. Redali su se hitovi poput "Đurđevdana", "Ramo, druže moj" i "Hej zoro, ne svani".

No, četrdesetak minuta iza ponoći je došao red na pjesme Marka Perkovića Thompsona, a tu su Lovren i Brozović stigli u centar pozornosti hrvatskih medija.

Nakon što je bend otpjevao "Sude mi", pjevač je rekao da sljedeća pjesma ide "po želji Broza".

Na prve taktove pjesme "Čavoglave" Lovren i Brozović su zauzeli "borbene stavove" oponašajući rukama pištolje, a kada je pjevač uzviknuo "Za dom", njih dvojica su, zajedno sa društvom koje je bilo prisutno, u jedan glas uzviknuli "spremni!" i kompletirali ustaški pozdrav.

Iako je "Za dom spremni" sastavni dio pjesme "Čavoglave", radi se o ustaškom pozdravu pod kojim su stradale stotine hiljada ljudi tokom Drugog svjetskog rata i javnim ličnostima poput dvojice proslavljenih hrvatskih nogometaša ne priliči da ga izvikuju.