Na kriket stadionu
45

"Klasik" uoči Svjetskog: San Marino večeras igra historijski meč na Svetoj Luciji

D. P.
Sveta Lucija i San Marino igraju dva meča (Foto: NS San Marina)
Sveta Lucija i San Marino igraju dva meča (Foto: NS San Marina)
Dok se najjače nogometne reprezentacije spremaju za Svjetsko prvenstvo, širom svijeta igraju se prijateljske utakmice, a među njima se izdvaja nekoliko zanimljivih duela.

I oni "manji" će na teren, a jedan duel posebno se izdvaja. Fanovi su ga več prozvali "svjetskim prvenstvom prije Katara", a u pitanju je duel Svete Lucije i San Marina.

To je prijateljski meč koji već na prvu privlači pažnju nogometnih fanova. Naravno, ne zbog kvaliteta, već što se sastaju dvije reprezentacije koje spadaju u niz najslabijih na svijetu.

San Marino, zvanično najslabija selekcija Evrope, ima samo jednu pobjedu u svojoj historiji. Koliko su ozbiljno shvatili ovaj duel, govori i podatak da treniraju dva puta dnevno kako bi pokušali doći do druge pobjede od nastanka reprezentacije, iako se radi o prijateljskom duelu.

Meč protiv Svete Lucije bit će historijski za San Marino iz još jednog razloga. Ovo će biti njihovo prvo gostovanje na nekom drugom kontinentu, a da nije u okviru UEFA-inih kvalifikacija kod zemalja poput Izraela, koje se u nogometnom svijetu računaju u Evropi.

Egzotično karipsko ostrvo Sveta Lucija, na kojem živi oko 180.000 stanovnika, bit će idealna prilika za drugu pobjedu u historiji San Marina. Zanimljivo, sportska infrastruktura Svete Lucije je takva da će se ovaj nogometni duel igrati na nacionalnom kriket stadionu.

Susret 172. i 211. reprezentacije na FIFA rang-listi igra se večeras u 23 sata. Zanimljivo, ove dvije selekcije sastaju se i u revanšu u nedjelju.