Guinnessova knjiga rekorda
0

Glasgow Rangersu najviše titula, amater sa 89 godina još igra nogomet

Piše: E. Isanović
Tércio Mariano de Rezende
Tércio Mariano de Rezende
Norris McWhirter, autor Guinnessove knjiga rekorda (izdanje 2011.), objavio je neke izuzetno zanimljive nogometne rekorde. Najviše domaćih titula osvojio je škotski Glasgow Rangers. Tim bivšeg reprezentativca naše zemlje, Saše Papca, osvojio je 52 titule, što je više od bilo kojeg kluba na planeti.

Najbolji golgeter svih vremena je Brazilac Artur Friedenreich koji je poentirao 1.329 puta u periodu između 1909. i 1935. Aktivno je igrao 26 godina, a najviše za Clube Athletico Paulistano.

Brazilski čuvar mreže, Gerald Pereira de Matos Filh, zvani Mezaropi, drži rekord kada je u pitanju najduži niz bez primljenog gola. Svoju mrežu uspio je sačuvati u 20 utakmica, odnosno 1.816 minuta.

Sigurno vas zanima i ko je najefikasniji golman. Ta titula pripala je, također, Brazilcu - Rogeriu Ceni. Postigao je 91 pogodak za Sao Paolo u razdoblju od 1997. do 2010.

Japanski reprezentativac Masashi Nakayama autor je najbržeg međunarodnog hat-tricka. Za to mu je trebalo tri minute i 15 sekundi u okršaju “samuraja” i Bruneja u okviru kvalifikacija za prvenstvo Azije. Zanimljivo, sva tri gola postigao je u prvim minutama meča.

Najduži međunarodni niz bez poraza dijele reprezentacije Španije i Brazila. Obje selekcije imale su seriju od 35 utakmica koje su okončali kao pobjednici ili je ishod bio neodlučan.

Evo nekoliko zanimljivosti i iz Premiershipa. Naime, Ruud van Nistelrooy uspio je poentirati u deset uzastopnih utakmica engleskog prvenstva. To se dešavalo od marta do augusta 2003. kada je nastupao za Manchester United.

Neslavan rekord drži i nekadašnji suparnik sarajevskog Željezničara u tadašnjoj Ligi šamipona (1972.) Derby County, koji je u sezoni 2007/08. osvojio svega 11 bodova u Premier ligi (jedna pobjeda u 38 utakmica) - najmanje otkako se igra ovo takmičenje.

Lee Bowyer je nogometaš sa najviše žutih kartona u Premiershipu. Veznjak Birminghama ih je sakupio 92 igrajući uz aktuelni klub za Leeds, West Ham i Newcastle. Što se tiče crvenih kartona, tri igrača imala su po osam isključenja. Richard Dunn, Duncan Ferguson i Patrick Viera.

Ako vas interesuje ko je najstariji igrač na svijetu, autor je i za to pronašao odgovor. Naklonite se amateru koji se zove Tércio Mariano de Rezende. On i dalje nastupa u Brazilu za loklani klub Goiandira Esporte Clube, gdje igra kao desno krilo.

Vjerovali ili ne, rođen je 31. decembra 1921.