Šestomjesečno putovanje
54

Žena pješačila od Glasgowa do Rima kako bi upoznala papu Franju

A. L.
Geraldine McFaul je nakon šest mjeseci iz škotskog Glasgowa stigla u Rim i rukovala se Papom Franjom, a susret je opisala kao "nevjerovatan".
McFaul je dnevno pješačila prosječnih 19 kilometara, putujući kroz Veliku Britaniju, Francusku, Švicarsku i preko Alpa.

Tokom putovanja prikupljala je sredstva za dobrovoljne humanitarsne organizacije "Mary's Meals" and "Dementia UK".

Na kraju njene šetačke avanture dočekala ju je dobrodošlica voljenih osoba koje su doletjele u Italiju kako bi proslavile s njom.

McFaul je prisustvovala općoj audijenciji u Vatikanu u srijedu zajedno sa svojim 94-godišnjim kumom Desmondom McGowanom i prijateljem, a zatim je bila pozvana da se sastane sa papom Franjom. Sastanak je bio veliko iznenađenje jer je za njega saznala tek dan ranije.

"Bilo je nestvarno. Bilo je tako iznenađenje, ali nevjerovatno jer je bilo tako neočekivano. Nisam ćaskala s njim, ali je bio samo divan sa velikim blistavim osmijehom i snažnim rukovanjem. Bilo je tako lijepo. Bilo je nevjerovatno samo biti tako blizu njega i upoznati ga", rekla je nakon susreta.

Papa je dobio paket koji je uključivao knjige iz Mary's Meals organizacije i pismo osnivača Magnusa MacFarlane-Barrowa, u kojem se ističe prikupljanje sredstava McFaul.

Godinama prije nego što je krenula McFaul je sanjala da će prošetati od Glasgowa do Rima. Nakon smrti svoje majke, odlučila je da krene na put. Usput je upoznala nove prijatelje, a u nekoliko navrata su joj se pridružili i voljeni.

Rekla je da je susret s papom bio vrhunac njenog putovanja, ali je dodala da nije mislila da će uspjeti.

"Imala sam tri bloka toplotnog talasa i to me je skoro ubilo. Ali uvijek sam sebi govorila 'ne brini za sutra, samo pređi danas'", prisjetila se.