Premiership
173

FOTO+VIDEO / Džeko savladao Begovića u pobjedi Man. Cityja nad Stokeom

Piše: J. Hadžiahmetović
(Foto: AFP)
Manchester City je u okviru 21. kola Premiershipa na svom Etihad stadionu savladao Stoke City sa 3:0. Strijelac drugog gola za Građane bio je reprezentativac BiH Edin Džeko koji se ponovo nalazi u sjajnoj formi.

Susret je prošao je u znaku domaće ekipe a Stoke sa Etihada i četvrtu godinu zaredom odlazi bez boda.

Prvu intervenciju najbolji golman Premiershipa Asmir Begović je zabilježio već u drugoj minuti kada je odličnom odbranom spriječio vodstvo Građana. Našem reprezentativnom golmanu zaprijetio je Argentinac Kun Aguero.

Iako je City dominirao na terenu, do 20. minute nije bilo većih šansi. Onda je španski veznjak David Silva zaprijetio glavom, međutim, lopta je otišla preko prečke gostujuće ekipe. Aguero je zaprijetio dvije minute kasnije šutem sa šesnaeste metara, ali je ponovo odlični Begović odbranio šut Argentinca.

Nakon njega i Edin Džeko zaprijetio je svom reprezentativnom kolegi Asmiru Begoviću. Međutim, šut Dijamanta završio je pored gola Stokea.

Aguero je u prvom poluvremenu bio najopasniji igrač tima Roberta Mancinija. U 33. minuti Argentinac je u šesnaestercu šutirao glavom i pogodio stativu.

U 43. minuti, City je poveo. James Milner je prošao po desnoj strani, ušao u šesnaesterac i ubacio loptu koju je Begović desnom nogom odbranio. Međutim, lopta je došla do Pabla Zabalete kojem nije bilo teško zatresti mrežu gola Stoke Cityja. Do kraja prvog poluvremena, nije bilo promjene rezultata.

U nastavku utamice, Džeko je prvi zaprijetio golu Stoke Cityja. Yaya Toure je jednom dugom loptom pronašao napadača domaće ekipe koji je poluvolejem šutirao sa vrha šesnesterca. Međutim, njego šut završio je nedaleko od prečke Begovića.

U 56. minuti Džeko je došao do svog devetog gola u Premiershipu ove sezone. Aguero je jednim prizemnim udarcem šutirao, Begović odbranio, ali samo do svog reprezentativnog kolege koji je bez problema poslao loptu u mrežu Stokea.

U 74. minuti Begović je primio i treći gol na današnjoj utakmici. David Silva fauliran je u šesnaestercu Stokea a najstrožu kaznu uspješno je izveo Sergio Aguero koji ne nekoliko minuta kasnije i povrijedio nakon čega je u igru ušao njegov sunarodnjak Carlos Tevez.

Stoke je mogao do prvog gola u 86. minuti, međutim, šut Glenna Whelana vrhovima prstiju odbranio je danas besposleni Joe Hart nakon čega je lopta pogodila stativu Manchetster Cityja. Džeko je igru napustio u sudijskoj nadoknadi vremena.

Do kraja utakmice, rezultat se nije mijenjao.

Premiership, 21. kolo:

Manchester City - Stoke City 3:0 (Zabaleta 43, Džeko 56, Aguero p. 74)