Nogomet
320

Admir Raščić u Hong Kongu: Sreća me prati, a Kinezi su ludi za fudbalom

Piše: E. A.
Fotografije iz porodičnog albuma
Popularni bh. nogometaš Admir Raščić već drugu sezonu igra za klub Sun Pegasus i definitivno je najuspješniji igrač lige Hong Konga. Po broju golova svrstan je u red najboljih nogometaša svijeta.

Admir Raščić je napadač u ekipi, njegovi golovi se broje, a sreća ga prati od samog dolaska u Hong Kong.

"Od prvog kola me je krenulo i tu sam. Za sada nema ništa novo, ni zvanično“, kaže za Klix.ba Admir Raščić, nogometaš koji je osvojio Hong Kong.

Raščić tvrdi kako je ovo jedna od najuspješnijih godina u njegovoj karijeri. Od mogućih pet osvojio je čak četiri nagrade.

Bolji od Ronalda

"Prvi sam strijelac lige, najbolji igrač po izboru publike, najbolji igrač po izboru novinara i najbolji špic lige, čime sam uvršten u tim sezone. Sezona je za mene veoma uspješna. U 15 kola postigao sam 13 golova, dok smo kao klub malo podbacili", kaže Raščić.

Upravo su ga njegova efikasnost i angažman, te broj golova u svakoj utakmici uveli na elitnu listu svjetskih fudbalera, a prema jednom od tamošnjih sportskih portala čak je imao bolji učinak i od planetarno popularnog Cristiana Ronalda.

"Naravno da mi to laska, svakome bi, lijepo je čuti nešto takvo, ali lično mislim da je to pretjerano. Nemam pojma kojim su se kriterijima vodili jer naravno ova liga u Hong Kongu se ne može mjeriti sa španskom, lijepo je kad tako pišu, ali mislim da je to malo pretjerano. Broj odigranih utakmica i broj pogodaka koji je određeni igrač postigao u njima bio je jedan od kriterija. Ja sam tada imao dobar prosjek", komentariše Raščić.

Osim njega u klubu su još tri igrača sa Balkana, a u timu je i sa bivšim reprezentativcem Dariom Damjanovićem. Klub Sun Pegasus ima odličnu organizaciju, no Admir smatra kako su bh. igrači puno kvalitetniji.

"Ovdje se više trenira i uslovi su sjajni, Kinezi obožavaju fudbal i sport uopće. Mediji također daju veliku pažnju fudbalu", dodaje Admir.

Porodica najvažnija

Trener kluba za koji nastupa je veoma zahtjevan, malo je vremena za predah jer fudbaleri imaju velike obaveze, no Admir ima sreću da su mu porodica, supruga Mirela, sin Ajdin i kćerka Hannan uz njega, tako da nije usamljen u ovom višemilionskom gradu, a sem toga ima i neprocjenjivu podršku na terenu kada igra utakmice.

"Lijepo je, rado bih ostao još neko vrijeme ovdje. Ovaj grad je fascinantan, bogat, sve je jednostavno, ali i odlično uređeno. Ljudi ovdje odlično žive, uostalom, ovaj grad zovu 'Kineskim Holywoodom'. Stopa nezaposlenosti je skoro na minimumu, a stopa kriminala je najmanja na svijetu, šta drugo da vam kažem", pojašnjava Admir Raščić.

Njegova porodica odlično se uklopila u novu sredinu.

"Mirela je pet godina provela u Americi, nije joj bio problem da se snađe. Ma i sami smo se iznenadili mogućnostima koje pruža ovaj grad, priroda je prekrasna, o plažama da i ne govorim, djeca se raduju i zabavi i kupanju, a ono ovdje traje od marta do decembra bukvalno. Tu je Disneyland, jedan od onih pet u svijetu je baš u Hong Kongu", priča Admir, sretan zbog činjenice da je porodica na okupu i da su sretni na ovom mjestu.

Željni rodne BiH

"Sve je super, još da se naviknemo na kinesku kuhinju to bi bilo sjajno. Ovdje imate specijalitete iz cijelog svijeta. Jedino poželimo naše bosanske, ali to je lako rješivo kad dođemo u Goražde", kaže Admir. A posjeta rodnom gradu sve je bliže.

"Poželjeli smo sve, djeca najviše. Ipak smo ovdje željni Bosne i Goražda. Imamo mnogo rodbine i prijatelja, ali nama je najvažnije da smo zajedno. Moja porodica mi je najveća snaga bez koje sigurno ne bih postigao ovo što sam danas", kaže Raščić.

Želja velikog fudbalera je da u Hong Kongu ostane još sezonu ili dvije.

"Nakon toga bih se vratio u BiH, ali ta odluka je na porodici. Ne razmišljam uopće o prekidu karijere. Uživam u fudbalu", kaže Admir Raščić.

Nekadašnji igrač Željezničara, Sarajeva, Olimpica i Borca svojom igrom je ispisao najbolje stranice sportske karijere koja očito doživljava i svoj vrhunac.

"Sve je počelo kad sam bio izbjeglica u Njemačkoj, poslije sam igrao u svom gradu. Prvi profesionalni ugovor potpisao sam sa Željom. Ostalo je išlo jedno za drugim sve do Hong Konga", priča Admir.

U karijeri je Raščić igrao za nekoliko klubova, tu je slovenski NK Bela Kraina, FK Sarajevo, gdje je doživio najljepše igračke dane, slijede Sandefjord Football u Norveškoj, Olimpic, Novi Pazar i Borac iz Banje Luke. Umjesto u Veležu Admir je završio u Hong Kongu.

"Kolega Alen Bajkuša s kojim sam igrao za Želju me nazvao i ponudio mi odlazak u Hong Kong. On je ovdje nastupao nekoliko sezona veoma uspješno i izuzetno je cijenjen. Nisam se pokajao", zaključuje Admir.