Turnir u BiH
127

Raščićevi kadeti pobjedom zaključili kvalifikacije, ništa od plasmana na Euro

D. P.
Foto: Nogometni savez BiH
Foto: Nogometni savez BiH
Kadetska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine (U-17) pobijedila je danas u Etno selu Stanišići Bjelorusiju rezultatom 3:1 i tako okončala kvalifikacije u kojima je bila domaćin.

U pitanju je susret trećeg kola grupe 8 elitnog kruga kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, a reprezentacija BiH završila je na trećem mjestu, što nije dovoljno za plasman na Euro.

Bjelorusija je došla do prednosti u sedmoj minuti. Nakon kornera sa desne strane, lopta je došla do Stanislaua Kazmerchuka koji precizno šutira sa desetak metara i pogađa donji desni ugao golmana Aldina Alete.

Izjednačenje izabranicima Admira Raščića donio je Ivan Kraljević u 52. minuti odličnim udarcem sa oko 25 metara od protivničkog gola. U 59. minuti Daniel Voloski zaustavlja prekršajem u šesnaestercu Džana Kiridžića te je dosuđen penal za BiH, a kojeg u pogodak pretvara Kerim Alajbegović.

Nastavili su naši reprezentativci s terenskom inicijativom i stvaranju šansi, ali se rezultat nije mijenjao sve do 89. kada je Amel Ćorić poslao loptu na lijevu stranu za Alajbegovića, a ovaj postigao svoj drugi gol na utakmici za konačnih 3:1.

Za Bosnu i Hercegovinu su nastupili: Aldin Aleta, Ivan Kraljević (90. Sergej Simić), Džan Kiridžić, Amel Avdić, Petar Đukanović, Malik Kolić (90. Afan Fočo), Admir Gojak, Nino Hodžić, Siniša Ristić (66. Benjamin Džanović), Kerim Alajbegović, Antonio Arapović (70. Amel Ćorić).

U drugom susretu grupe Poljska je pobijedila Češku rezultatom 2:1.

Poljska je kvalifikacije završila na prvom mjestu u grupi sa 6 bodova, koliko je osvojila i drugoplasirana Češka. Bosna i Hercegovina na trećem i Bjelorusija na četvrtom mjestu su osvojile po 3 boda.