Nakon pobjede u Portimau
60

Mladi ruski vozač otpušten zbog nacističkog pozdrava na podijumu

D. B.
Mladi ruski vozač Artem Severiukhin (15) otpušten je iz svoje ekipe nakon što je poslije utrke na podijumu uputio nacistički pozdrav.

Petnaestogodišnji Artem je pobijedio na utrci FIA-inog evropskog karting šampionata voženoj u Portimau u Portugalu, a video objavljen na internetu prikazuje kako na podijumu udara svoja prsa i drži desnu ruku ispruženu tokom intoniranja italijanske himne.

Severiukhin se takmičio pod italijanskom licencom nakon što je FIA zabranila takmičenje vozačima pod ruskom zastavom poslije sankcija uvedenih zbog napada Rusije na Ukrajinu. Nakon nacističkog pozdrava, mladić se smijao s ljudima iz okupljene mase koji nisu bili u kadru.

U videoporuci koju je poslala Ruska automobilska federacija, Severiukhin je rekao da se izvinjava, ali i dalje tvrdi da se ne radi o nacističkom salutiranju.

"Nije istina, nikada nisam podržavao naciste. Njihove zločine smatram jednim od najgorih zločina protiv čovječnosti", kazao je Artem i dodao da je samo slavio s publikom.

"Spreman sam za kaznu, ali vjerujte mi da nije bilo namjere. Nije riječ o podržavanju nacizma ili rasizma", istakao je Rus.

FIA je odmah pokrenula istragu.

Ruski RAF je također saopćio da je upoznat s incidentom te da ga smatra neprihvatljivim čak i ako je riječ o "slučajnoj manifestacijia fašizma ili nacizma u ruskom motosportu i među ruskim sportistima".

Artem je vozio za Ward Racing, a švedski tim je osudio njegovo ponašanje i otpustio ga te je uputio izvinjenje javnosti.