Dostojni i nedostojni
93

Eho govora Biljane Plavšić u izjavama Milorada Dodika: Gdje počinje ideologija mržnje

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Jedan od najpodmuklijih načina na koji se mržnja uvlači u društvo jeste "kuhanje žabe" i navikavanje javnosti na šovinističke izjave, poteze i stavove. Suprostavljanje retrogradnim ideologijama traži da se na svaku takvu pojavu javno reaguje.

Milorad Dodik je političar koji se gotovo svakodnevno oglašava u javnosti i time zatrpava medijski prostor uglavnom nesuvislim reakcijama i vrijeđanjima. Ipak, neke njegove izjave su opasnije od drugih zbog toga što u sebi sadrže prizvuke ideologija koje su u prošlosti i previše puta dovela do zločina.

Nazivanje Bošnjaka po vjerskoj odrednici muslimani (iako je jasno da niti su svi muslimani u Bosni i Hercegovini Bošnjaci, niti su svi Bošnjaci muslimani) je Dodikova već stara taktika provociranja i vrijeđanja kojom Dodik zadovoljava svoje potrebe da se osjeća moćnim, ali i da se dodvori onom najrigdnijem nacionalističkom dijelu biračkog tijela.

Ipak, da uvijek može izvući još neku uvredu, Dodik je dokazao u intervju kojeg je dao posljednjeg vikenda.

Muslimani ne mogu da naprave državu, oni to ne znaju. Samo dostojni ljudi kao Srbi mogu da naprave državu i mi ćemo pokazati kako se to radi, rekao je Dodik.

U skandaloznoj izjavi Dodika čuje se eho izjave tada potpredsjednice RS-a i ratnog zločinca Biljane Plavšić o Bošnjacima kao genetski kvarnom materijalu. Plavšić je ovo izjavila u vrijeme dok su MUP RS-a, vojska i paravojne formacije činile zločine koji su svoju kuliminaciju imali u julu 1995. kada je počinjen genocid u Srebrenici.

"To je istina. To je genetski deformisani materijal koji je prigrlio islam. I sada sa svakom nasljednom generacijom taj gen postaje koncentriran. Postaje sve gori i gori, jednostavno postaje izražajan i diktira njihov stil mišljenja i ponašanja, koji je ukorijenjen u njihovim genima", kazala je Plavšić za novosadske novine Svet 1993. godine.

Dakle dok su za Plavšić koja je po zanimanju bila biolog, Bošnjaci bili genetski inferiorni, za Dodika koji je po obrazovanju politolog Bošnjaci nisu dostojni toga da naprave državu. Nije Dodik detaljno razradio tezu zašto "Muslimani" ne znaju napraviti državi, ali očito je po sljedećoj rečenici da nisu "dostojni" kao što su Srbi dostojni.

U Dodikovoj vizuri očito se narodi dijele na dostojne kao što su Srbi i nedostojne kao što su Bošnjaci. Ideja nije originalna, a podjela na dostojne i nedostojne narode u pojedinim ideologijama je puno starija od Dodika.

"Da je pravde, prava, pravičnosti, da moler na Pravnom fakultetu o tome odlučuje, taj proces ne bi ni postojao, jer nema zakonskog i ustavnog osnova, a pošto su odlučili da to guraju samo muslimani i pošto je musliman sudija za prethodni postupak, musliman tužilac, musliman sada sudija, pošto su svi zapisničari tamo i pomoćno osoblje muslimani, pitaj Boga na šta će oni to izgurati, ali vidjećemo", kazao je Dodik.

Ove izjave se mogu protumačiti i kroz još uvijek aktuelni esej velikog italijanskog književnika Umbera Eka o Ur-fašizmu. Naime, Eko je u eseju 1995. godine definisao 14 odlika iz kojih se mogu razviti fašističke tendencije. Eko je upozorio i da je samo jedna odlika dovoljna da se oko nje razvije fašizam.

Tako je kod Eka kao sedma karakteristika označena opsesija zavjerom, koja je kod Dodika uvijek prisutna kroz stvaranje ideje o zavjeri koju pravi američki ambasador Michael Murphy i "muslimanski predstavnici".

Neprijatelj je čas jak, a čas slab. Tako su za Dodika Bošnjaci sposobni očito organizovati sud koji je dovoljno moćan da mu se i on sam mora odazvati, ali su i slabi pa nisu dostojni i ne znaju napraviti državu.

Kao deseti element je definisan prezir prema slabijem.

"Ur-fašizam može zagovarati samo pučki elitizam. Svaki građanin pripada najboljem narodu na svijetu, članovi partije najbolji su među svim građanima, a svaki građanin može (ili bi morao) pristupiti partiji", piše Eko. Za Dodika su Srbi dostojan narod, a njihove komšije Bošnjaci nisu.

U bosanskohercegovačkoj javnosti je normalizovan govor koji u sebi sadrže najgore prizvuke ideologija koje bi trebalo da su poražene, a odgovor na to nije stavljanje pod tepih i odmahivanje rukom "ma to je Dodik". Odgovor kako domaćih političara, tako i diplomata mora biti jasno odbacivanje. Jasnu osudu bi predstavnici međunarodne zajednice i Evropske unije pokazali i porukom da neće se sastajati sa Dodikom dok se ne izvini i ne pojasni ovakve izjave.