O uzavrelom finalu
76

Košarkaš koji je digao tri prsta u Skenderiji i napravio haos: I sad me pitaju "jesi ti ona budala"

D. P.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Nekadašnji košarkaš Igokee Milijan Bocka prisjetio se scene stare 15 godina kada je u prepunoj Skenderiji napravio haos podigavši tri prsta u duelu protiv sarajevske Bosne.

Te 2008. godine Bosna je dočekala Igokeu u finalu play-offa, a Bocka je proslavio trojku podigavši tri prsta. Okrenuo se prema navijačima Bosne i pokazao im tri prsta, nakon čega je nastao pravi haos.

Navijači su ga gađali raznim predmetima, a sada se prisjetio tog događaja u podcastu "Jao Mile" s nekadašnjim košarkašem Miletom Ilićem. Opisao je šta se dogodilo iz njegovog ugla te poručio da je bio klinac te da nije nacionalista.

"U Skenderiji, to je malo teža priča. Finale s Igokeom protiv sarajevske Bosne. Puna Skenderija, a ja klinac, lud, šta znam. Bukvalno na 200 posto igram. Dajem trojku i neki preklop u glavi, izlazim s parketa i navijači me pljuju, a ja dignem tri prsta na obje ruke, brate moj. Taj delirijum u dvorani, prekid utakmice. Oko mene 500 ljudi, gađaju telefonima, upaljačima, kovanicama i nema više utakmice, prekid je, čiste se tribine", kaže košarkaš rođen u Odžaku i nastavlja:

"A ja nemam pojma, ne znam da sam ja to zakuhao. Kasnije niko ne smije da se vrati u dvoranu, a ja ulazim i svi mi skandiraju. Na konferenciji za medije poslije sam se izvinio jer nisam znao da će tako biti. Ja stvarno nisam nacionalista i mislim da nijedan sportista nije", dodao je Milijan.

Bocka još uvijek nije završio karijeru. Iako je u 42. godini, danas igra za Železničar iz Inđije. Nastavio je pričati o događajima iz BiH od ranije.

"Bio sam klinac, budala. Jedva smo izvukli živu glavu, izgubili utakmicu i krenuli nazad. Na benzinskoj pumpi u Zenici lik je izvadio palicu i njih trojica krenuli su da nas tuku. Jedva smo pobjegli, nas 12 u autobusu. Ljeti na granici, kada idem na more, pitaju me 'Jesi ti ona budala što je dizala tri prsta u Sarajevu'. Ostalo je upamćeno. Nisam želio nikoga uvrijediti", dodao je.

Cijeli podcast "Jao Mile" pogledajte u umetnutom prilogu.