Košarka
145

Eurobasket: Španija nakon produžetka pobijedila Francusku i plasirala se u finale

Klix.ba
Najbolji igrač utakmice Pau Gasol (Foto: EPA)
Najbolji igrač utakmice Pau Gasol (Foto: EPA)
Sjajnu košarku publici u Lilleu ponudili su nadahnuti Španjolci i Francuzi, a na kraju je nakon produžetka u finalu prije finala trijumfovala selekcija Španije rezultatom 80:75.

Prva četvrtina protekla je u blagoj dominaciji Francuza koji su do prve pauze uspjeli ostvariti prednost od tri koša. Do poluvremena je Španija ublažila zaostatak, pa je rezultat na poluvremenu glasio 33:32 u korist Francuske.

Treći period donio je mnogo bolju igru Francuza. Briljirali su De Colo, Parker i Diaw pa su Španjolci posljednju dionicu dočekali sa prednošću od osam poena.

Onoliko koliko su Francuzi dominirali u trećem, toliko su Španjolci dominantni bili u posljednjem periodu. Četrnaest sekundi prije kraja Španija je imala prednost od tri poena, ali je fantastičnim šutem za tri poena Batum izjednačio na 66:66.

Španiji je preostao napad za pobjedu, ali je Gasol izblokiran. Potom je iz suprotne polovine pokušao Batum, ali je i on promašio, pa su uslijedili produžeci.

Nakon pet neizvjesnih minuta više sreće i koncentracije imali su košarkaši Španije koji su u konačnici pobijedili rezultatom 80:75. Batum je petnaest sekundi prije kraja imao priliku da izjednači rezultat, ali je promašio tri slobodna bacanja, pa je slavlje Španije moglo započeti.

Najbolji igrač utakmice bio je Pau Gasol sa nevjerovatnih 40 poena.

Eurobasket, polufinale:

Francuska - Španija 75:80