sport
9

Međunarodni sport u 2015. godini: Bolt, Đoković i Williams nastavili dominaciju, kraj Kličkove vladavine

Piše: E. B.
Serena Williams: Osvojila tri od četiri Grand Slama (Foto: EPA)
Serena Williams: Osvojila tri od četiri Grand Slama (Foto: EPA)
Godina na izmaku bila je prepuna sportskih dešavanja. Centralni događaj u godini na izmaku nedvojbeno je bilo Svjetsko prvenstvo u atletici, koje je krajem augusta održano u Pekingu. U fudbalu su održana četiri kontinentalna prvenstva, u košarci pet, teniska sezona je protekla u znaku Đokovića i Williams, Vladimir Kličko je konačno poražen, dobili smo i novog evropskog prvaka u odbojci...

Atletika

Najveća zvijezda Svjetskog prvenstva u Pekingu je opet bio Usain Bolt, koji je osvojio tri zlata - na 100 i 200 metara bio je brži od Justina Gatlina, a u štafeti 4x100 metara njegovi Jamajčani su slavili uvjerljivo ispred Kine. Amerikancima je pripala štafeta 4x400 metara.

Usain Bolt: Neprikosnoven na 100 i 200 metara (Foto: EPA)
Usain Bolt: Neprikosnoven na 100 i 200 metara (Foto: EPA)

Mo Farah je dokazao da je vladar na dionicama 5.000 i 10.000 metara. Oboren je i jedan svjetski rekord - u dekatlonu je Ashton Eaton popravio svoj prošli rezultat za šest poena sakupivši u Pekingu 9.045 poena.

Što se tiče ženskog dijela takmičenja, Shelly-Ann Fraser-Pryce je bila najbrža na 100 metara, dok je na dvostruko dužoj dionici slavila Dafne Schippers. Jamajčanke su slavile ispred Amerikanki u štafetama 4x100 i 4x400 metara.

Najuspješnija zemlja je bila Kenija sa sedam zlata, šest srebra i tri bronze, a iza nje su Jamajka (7-2-3) i SAD (6-6-6).

Fudbal

Najznačajniji fudbalski događaj u 2015. godini bila je Copa America koja se održala u Čileu od 11. juna do 4. jula. Domaćin je napravio veliko iznenađenje i došao do svoje prve titule prvaka Južne Amerike savladavši u finalu Argentinu nakon izvođenja penala sa 4:1. Nakon 120 minuta rezultat je bio 0:0.

Čile prvi put osvojio Copa Americu (Foto: EPA)
Čile prvi put osvojio Copa Americu (Foto: EPA)

Afrički Kup nacija je od 17. januara do 8. februara bio održan u Ekvatorijalnoj Gvineji. U finalu su se sastali Obala Slonovače i Gana, a pošto nakon 120 minuta nije bilo golova pristupilo se izvođenju jedanaesteraca. Na kraju je Obala Slonovače trijumfovala sa 9:8 i tako došla do druge titule prvaka Afrike, a junak je bio golman Boubacar Barry, koji je najprije odbranio udarac čuvara mreže Gane Razaka, a potom i realizovao penal za pobjedu.

I u Aziji je igrano kontinentalno prvenstvo - Azijski kup. Turnir je održan u Australiji od 9. do 31. januara, a domaćin je došao do prve titule u historiji savladavši u finalu Japan 2:1 nakon produžetaka.

Prvenstvo Sjeverne i Srednje Amerike Gold Cup održano je u SAD-u i Kanadi, a na kraju je trijumfovao Meksiko. Do jubilarne desete titule Meksikanci su došli trijumfom u finalu 3:1 nad Jamajkom.

U Evropi su završene kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Francuskoj, a najneugodnija iznenađenja neodlaskom na smotru najboljih evropskih selekcija priredili su Holandija, Grčka, Srbija, Danska i naša reprezentacija. Na Euru 2016. će debitovati Island, Sjeverna Irska, Vels, Albanija i Slovačka.

Srbija je osvojila U20 Svjetsko prvenstvo na Novom Zelandu (30. maj - 20. juni) pobjedom u finalu nad Brazilom 2:1 nakon produžetaka. U17 Svjetsko prvenstvo u Čileu (17. oktobar - 8. novembar) pripalo je Nigeriji koja je u borbi za zlato nadigrala Mali 2:0.

U20 reprezentacija Srbije osvojila Svjetsko prvenstvo (Foto: EPA)
U20 reprezentacija Srbije osvojila Svjetsko prvenstvo (Foto: EPA)

Evropsko U21 prvenstvo (Češka, 17. - 30. juni) pripalo je Švedskoj, U19 Evropsko prvenstvo (Grčka, 6. - 19. juli) Španiji, a Evropsko U17 prvenstvo (Bugarska, 6. - 22. maj) osvojila je Njemačka.

Svjetsko prvenstvo za žene se održalo od 6. juna do 5. jula u Kanadi, a očekivano, zlato je pripalo SAD-u. Amerikanke su u finalu bile bolje od Japana 5:2.

U ligama petice titule su osvojili Chelsea, PSG, Juventus, Barcelona i Bayern. Liga prvaka i Svjetsko klupsko prvenstvo su pripali Barceloni.

Košarka

Ove godine održana su kontinentalna prvenstva koja su bila ujedno kvalifikacijska za Olimpijske igre naredne godine.

Evropsko prvenstvo osvojila je Španija ispred Francuske i Litvanije. Afričko zlato pripalo je Nigeriji, dok su srebro i bronzu osvojili Angola i Tunis. Venecuela je iznenađujuće osvojila Američko prvenstvo pobijedivši u finalu Argentinu. Kina je nastavila dominirati Azijom nakon trijumfa u finalu nad Filipinima. U Okeaniji su dvomeč odigrali Australija i Novi Zeland, a uspješniji su bili Australijanci.

Španija osvojila titulu prvaka Evrope (Foto: EPA)
Španija osvojila titulu prvaka Evrope (Foto: EPA)

Što se tiče ženske košarke, titule su osvojili Srbija (Evropa), Senegal (Afrika), Kanada (Amerika), Japan (Azija) i Australija (Okeanija).

U19 Svjetsko prvenstvo je održano u Grčkoj. Zlato je pripalo SAD-u, srebro Hrvatskoj, a bronza Turskoj. U ženskoj konkurenciji, koja se igrala u Rusiji, Amerikanke su bile prve, Ruskinje druge, a Australijanke treće.

NBA ligu su osvojili Golden State Warriorsi, a Euroliga je pripala Real Madridu. U ženskoj konkurenciji WNBA titula pripala je Minnesota Lynxu, a Euroliga USK Prahi.

Rukomet

Od 15. januara do 1. februara u Kataru je održano Svjetsko prvenstvo. Francuska je došla do pete titule prvaka svijeta savladavši u finalu domaćina rezultatom 25:22. Treće mjesto pripalo je Poljskoj koja je 29:28 savladala Španiju. Za MVP-a proglašen je Thierry Omeyer, a uz francuskog golmana najbolji tim su činili Dragan Gajić (Slovenija), Žarko Marković (Katar), Nikola Karabatić (Francuska), Rafael Capote (Katar), Valero Rivera (Španija) i Bartosz Jurecki (Poljska).

Francuzi slavili na Svjetskom prvenstvu u Kataru (Foto: EPA)
Francuzi slavili na Svjetskom prvenstvu u Kataru (Foto: EPA)

Svjetsko prvenstvo za žene osvojila je Norveška. Holandija je osvojila drugo, a Rumunija treće mjesto.

Liga prvaka u muškoj konkurenciji pripala je Barceloni koja je u finalu nadigrala Veszprem 28:23, dok je u ženskoj Budućnost savladala Larvik 26:22.

Tenis

Novak Đoković je bio apsolutni vladar u "bijelom sportu" osvojivši tri od četiri Grand Slama (Australian Open, Wimbledon i US Open), dok je na Roland Garrosu od njega u finalu bio uspješniji Stanislas Wawrinka. Đoković je sezonu završio skorom 82-6 i rekordnih 13.845 poena na ATP listi.

Novak Đoković postavio rekord (Foto: EPA)
Novak Đoković postavio rekord (Foto: EPA)

Serena Williams je, baš kao i srbijanski teniser, osvojila tri od četiri Grand Slama. Njoj je, za razliku od Novaka, nedostajao US Open koji je pripao Flaviji Pennetti. Italijanska teniserka je odmah po osvajanju svog prvog Grand Slama u životu najavila povlačenje iz tenisa.

Davis Cup je pripao Velikoj Britaniji koja je u finalu bila bolja od Belgije rezultatom 3:1, dok je Fed Cup osvojila Češka savladavši Rusiju 3:2.

Ostali sportovi

Lewis Hamilton je odbranio titulu najbržeg vozača današnjice, nakon što je trijumfovao na deset od 19 utrka Formule 1. Hamilton je osvojio 381 poen, a drugoplasirani je bio njegov timski kolega iz Mercedesa Nico Rosberg sa 322 poena. Mercedes je, naravno, osvojio i konstruktorsku titulu.

U spektakularnom finišu sezone u Moto GP-u titulu je nakon mnogo kontroverzi osvojio Jorge Lorenzo ispred Valentina Rossija. Razlika između španskog i italijanskog vozača bila je samo pet bodova.

Što se tiče borilačkih sportova, glavni događaj u 2015. godini desio se na samom kraju. Vladavini Vladimira Klička došao je kraj, a novi svjetski prvak je postao Tyson Fury.

Tyson Fury je okončao vladavinu Vladimira Klička (Foto: EPA)
Tyson Fury je okončao vladavinu Vladimira Klička (Foto: EPA)

U alpskom skijanju nastavljena je dominacija Austrijanaca. Marcel Hirscher je osvojio Veliki kristalni globus, kao i Mali u slalomu. U veleslalomu je najbolji bio Ted Ligety, dok je Aksel Lund Svindal bio najbolji u superveleslalomu i spustu. Anna Fenninger je osvojila Veliki kristalni globus te mali u veleslalomu. U slalomu je najbolja bila Mikaela Shiffrin, u superveleslalomu je slavila Lara gut, a u spustu Maria Höfl-Riesch.

U skijaškim skokovima centralni događaj je bilo Svjetsko prvenstvo, a titulu najboljeg na 90-metarskoj skakonici ponio je Norvežanin Rune Velta, a bio je i član reprezentacije koja je uzela ekipno zlato. Na velikoj skakonici slavio je njemački skakač Severin Freund. Titulu najboljeg u Svjetskom kupu ponio je Severin Freund, dok je na novogodišnjoj turneji Četiri skakaonice trijumfovao Austrijanac Stefan Kraft. Novi svjetski rekord pao je 15. februara u Vikersundu, kada je Norvežanin Anders Fannemel skočio 251,5 metara.

Severin Freund najbolji skakač u 2015. godini (Foto: EPA)
Severin Freund najbolji skakač u 2015. godini (Foto: EPA)

Odbojkaši Francuske su pobjedom od 3:0 u finalu protiv Slovenije osvojili Evropsko prvenstvo i tako došli do prve titule prvaka Starog kontinenta. U ženskoj konkurenciji Rusija je došla do 19. titule prvaka Evrope, nakon što je savladala Holandiju u finalu 3:0.

Srbija je u finalu vaterpolske Svjetske lige savladala Hrvatsku sa 9:6 i došla do devete titule. U finalu Svjetskog prvenstva su se sastale iste ekipe, a Srbija je trijumfovala 11:4. Pro Recco je pobjedom nad Primorjem 8:7 došao do osme titule Lige prvaka.

Prvaci NFL lige postali su New England Patroitsi koji su u Superbowlu XLIX nadigrali Seattle Seahawkse sa 28:24. Chicago Blackhawksi su u finalnoj seriji NHL lige savladali Tampa Bay Lightning 4:2.