Košarka
0

Britanci prezadovoljni žrijebom kvalifikacija za Eurobasket 2015.

Klix.ba
Reprezentativci V. Britanije slave pobjedu protiv Njemačke na Eurobasketu u Sloveniji (Foto: EPA)
Reprezentativci V. Britanije slave pobjedu protiv Njemačke na Eurobasketu u Sloveniji (Foto: EPA)
Košarkaška reprezentacija BiH igrat će u grupi A kvalifikacija za Eurobasket 2015. zajedno sa Velikom Britanijom i Islandom. Britanski košarkaši izrazili su zadovoljstvo nakon jučerašnjeg žrijeba.

Košarkaški Zmajevi će sa Britancima prvu utakmicu igrati u nedjelju, 13. augusta, u Velikoj Britaniji dok je revanš zakazan za 24. august. Selektor Duško Ivanović je jučer nakon žrijeba bio oprezan u izjavama i pozvao na respekt protivnika, pogotovo Britanaca, sa kojima nemamo baš lijepo iskustvo.

Andrew Sullivan, 34-godišnji kapiten selekcije Velike Britanije i član britanskog prvaka Leicester Ridersa, zadovoljan je jučerašnjim žrijebom.

"Osjećam veliko samopouzdanje nakon današnjeg žrijeba", napisao je popularni Drew na Twitteru.

Oglasio se i njegov reprezentativni kolega Kieron Achara, koji nastupa za Univerzitet Duquesne u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Jedva čekam početak kvalifikacija za Eurobasket. Nema ništa bolje od međunarodnog takmičenja", napisao je 30-godišnji Škotlanđanin.

Dodao je da u kvalifikacijama nema lakih protivnika, ali da je zadovoljan protivnicima u grupi.

"Vjerujem da reprezentativci BiH i Islanda žele otići u Ukrajinu i bit će teško igrati protiv njih, pogotovo u gostima.

Ovaj put košarkaške Zmajeve protiv Britanaca će predvoditi će Mirza Teletović, član Brooklyn Netsa.

"Teletović je veoma talentovan košarkaš koji može pomoći svakom timu", kazao je Achara.

Daniel Clark, 210 centimetara visoki krilni centar Laboral Kutxe, kazao je da se veseli utakmicama na ljeto.

"Imat ćemo nekoliko teških utakmica", napisao je Clark na Twitteru.

Kyle Johnson, rođeni Kanađanin u dresu Velike Britanije i član talijanske Vanoli Cremone , također se veseli kvalifikacijama.

BiH je sa Velikom Britanijom igrala 2008. godine na turniru u Turskoj. U toj utakmici naša reprezentacija je poražena rezultatom 100:98. Nedugo nakon toga, uslijedio je i drugi poraz, ovaj put u kvalifikacijama za Eurobasket 2009. godine. Rezultat u Nacionalnoj areni u Birminghamu glasio je 82:74. Deset dana kasnije košarkaški Zmajevi su slavili u Cazinu (89:80).

Sa Britancima smo se susreli i u grupi kvalifikacija za Eurobasket 2011. godine. U obje utakmice izašli su kao pobjednici. U Skenderiji su nas pobijedili 84:80 da bi kasnije slavili i u Velikoj Britaniji 94:85. U toj utakmici NBA igrač i član Cleveland Cavaliersa Luol Deng postigao je 38 poena.