Rus ne odustaje
32

Nikita Mazepin vodi pravnu bitku za povratak imovine i nastavak karijere

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši ruski vozač Formule 1 i ekipe Haasa, Nikita Mazepin, vodi pravnu bitku na sudu zbog britanskih sankcija uvedenih njegovoj porodici nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Mazepin je 2021. godine vozio za Haas u Formuli 1, no uoči sezone 2022. godine je dobio otkaz. Osim toga, Haas je prekinuo saradnju s kompanijom Uralkali URKAI.MM, koja se bavi proizvodnjom gnojiva, a koja je u vlasništvu njegovog oca Dmitrija Mazepina.

Porodica Mazepin je pod sankcijama Velike Britanije, Kanade i Evropske unije, a Dmitrij se smatra članom najbližeg kruga ljudi ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Sada se Nikita sudskim putem pokušava osloboditi sankcija kako bi vratio svoju imovinu, ali i dobio mogućnost da pregovara s F1 timovima. Njegov cilj je povratak u ovaj sport naredne godine. Njegovi advokati su na sudu istakli da upravo sankcije onemogućavaju pregovore o povratku u najbrži cirkus na svijetu.

"Ako evropske i britanske sankcije budu ukinute, a kanadske eventualno ostanu na snazi, ipak postoji šansa da uđem u pregovore za povratak u Formulu 1", rekao je Mazepin.

Advokat koji predstavlja britansko Ministarstvo vanjskih poslova je rekao da bi vozač mogao pregovarati s F1 timovima uprkos sankcijama. Međutim, mnogi kritikuju Mazepinov ulazak u F1 jer je "kupljen" porodičnim bogatstvom.

On je došao u Haas koji je imao finansijskih problema, a kompanija njegovog oca je postala glavni sponzor tima.

Novo saslušanje se očekuje u junu, kada će biti odlučeno da li sankcije mogu biti privremeno ukinute. Konačna odluka će biti donesena u julu.