U Milanu i Cortini
28

Ovo su sportisti koje će Olimpijski komitet BiH finansirati u pohodu na Zimske olimpijske igre 2026.

E. B.
Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je danas potpisao ugovore o stipendiranju sportista za predstojeće Zimske olimpijske igre koje će se u Milanu i Cortini održati 2026. godine.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je odredio osam takmičara za koje smatraju da imaju realne šanse za plasman na Zimske olimpijske igre u Milano i Cortini 2026. godine.

Najviše stipendista dolazi iz alpskog skijanja, a to su Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić i Marko Šljivić.

Po dva predstavnika dolaze iz sankanja (Mirza Nikolajev i Hamza Pleho) i ski trčanja (Strahinja Erić i Sara Plakalović), a jedan iz brzog klizanja na kratke staze (Tarik Omeragić).

Kako su naveli iz OK BiH, sportisti će dobijati stipendije iz OK BiH i Olimpijske solidarnosti MOK-a.

"Sportisti će primati stipendije 28 mjeseci, što će u konačnici iznositi ukupno 380.800 KM podrške za potencijalne i evidentne kandidate za Zimske olimpijske igre 2026.", poručili su iz OK BiH i dodali da će za rezultatski najbolje i one olimpijce koji pretenduju za osvajanje najviših plasmana na olimpijskim igrama, u dogledno vrijeme kao i do sada, formirati dodatnu vrstu pomoći "Program+".

Bitno je naglasiti da je sada povećan iznos koji će sportisti dobiti za ZOI 2026. u odnosu na one koji su konkurisali za Olimpijske igre u Parizu.

Podsjetimo, olimpijski komitet BiH podržava 13 najboljih sportista u njihovom nastojanju da ostvare olimpijsku normu za Olimpijske igre u Parizu ovog ljeta kroz olimpijske stipendije u visini od 625 dolara u trajanju od 32 mjeseca, odnosno oko 36.000 KM po sportisti, dok će sportisti za ZOI 2026. dobiti 47.600 KM.