Pokušava održavati formu
23

Nikita Mazepin se još uvijek nada povratku u Formulu 1 dok vozi utrke u Aziji

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski vozač Nikita Mazepin i dalje gaji nade da će se uspjeti vratiti u Formulu 1, gdje je vozio za ekipu Haas.

Mazepinova karijera u Formuli 1 iznenada je prekinuta početkom 2022. godine i to nakon što je započeo predsezonaska testiranja s Haasom. On i njegov sponzor Uralkali su "izbačeni" iz tima nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, a EU uvela sankcije ruskim sportistima i kompanijama.

Ruski vozači se mogu takmičiti na FIA-inim takmičenjima ako pristanu na nekoliko uslova među kojima je neisticanje zastave Rusije te zabrana intoniranja ruske himne. Komentari i djela koja podržavaju rusku agresiju također nisu dozvoljeni. Međutim, Mazepin nije učestvovao i FIA-inim takmičenjima od odlaska iz Formule 1 te trenutno nastupa i vodi u takmičenju Asian Le Mans Series u Dubaiju, Maleziji i Abu Dhabiju. Priznao je da se i dalje teško nosi s činjenicom da nije u Formuli 1.

"Nije mi ugodno gledati utrke, pod stresom sam kad znam da postoji staza u Evropi tri do četiri sata udaljena od Moskve na kojoj se održava utrke, a ja zbog nekih subjektivnihr razloga ne mogu biti tamo. Za nekog ko ima 24 godine, to nije lagan psihološki izazov", izjavio je Mazepin.

Nakon nastupa u ALMS-u i rally-raid događajima 2022. godine, Mazepin želi povratak u Formulu 1.

"Bio mi je zanimljivo da probam nešto drugo nakon Formule 1. Mnogo toga sam probao, ali se želim vratiti u Formulu 1. Sve je tako u životu, korak naprijed, dva nazad, tri naprijed. Nakon Formule 1, Azija je korak unazad. Pokušavam održavati tjelesnu težinu i formu kako bih se vratio u Formulu 1 ako se takva prilika ukaže. No, ja sam ljudsko biće, imam ograničen broj godina na ovom svijetu, tako da moram razmišljati i o drugom razvoju situacije", kazao je mladi Rus.

Od karijere vozača ne namjerava odustati uprkos poteškoćama.

"Definitivno ne odustajem. Vjerovatno sad provodim većinu vremena izvan utrka, no u svakom slučaju se bavim sportskim aktivnostima. To je zbog prepreka koje stoje na putu ka punom povratku sportu. Vjerujem da neće biti problema s formom ako dobijem priliku za povratak u vrh motosporta. Činim sve da bude tako, no postoji birokratija u sudskim procesima, problemi sa sankcijama...Ne želim gubiti vrijeme", dodao je Mazepin.

On se nada da će jednog dana moći učestvovati u legendarnim utrkama kao što su 24 sata Le Mansa i Daytona.

"To su legendarne utrke, bilo bi sjajno jer vjerujem da bih se dobro prilagodio. No, ne zaboravljam Formulu 1. Postoji želja za uspjehom, ali i dalje ima poteškoća", završio je Mazepin.