sport
0

Detroit pred titulom nakon 14 godina

NINA
U četvrtoj utakmici finala play-offa američke profesionalne košarkaške lige (NBA) Detroit Pistons je jutros u Auburn Hilsu savladao LA Lakers sa 88:80 (21:22, 20:17, 15:17, 32:24) i poveo sa 3:1 u seriji u kojoj se igra do četiri pobjede.

Peta utakmica, u kojoj Detroit ima prvu meč loptu, igrat će se u noći između utorka i srijede, također u Auburn Hilsu. Ako je vjerovati tradiciji košarkaši Detroita su osvojili šampionski prsten jer se u historiji NBA lige još nije dogodilo da tim koji u velikom finalu play-offa povede sa 3:1 i ostane bez titule.

Tradicije naravno postoje da bi se rušile. Međutim, poslije svega viđenog u prije četiri utakmice "klipova" i "jezeraša" tim iz Los Angelesa može biti i zadovoljan što nije doživio pravi debakl, odnosno što finalna serija nije već završena.

Realno, trebalo je biti 4:0 za Detroit. U drugom susretu, naime, samo dvije sekunde prije kraja Detroit je vodio sa 89:86.

Nepisano pravilo NBA lige je da u takvim situacijama ne treba zaustavljati protivnika prekršajem, Detroitu se osvetilo. Tko bi osim Brayanta "trojkom" svom timu donio izjednačenje i produžetak u kojem su Lakersi ostvarili jedinu pobjedu do sada.

Fenomenalna odbrana je postala zaštitni znak Detroita. Tokom cijele sezone okarakterizirala je i jutrošnju utakmicu. Tek 80 bodova Lakersa, od kojih su 56 postigli Shaquille O'Neil i Kobe Brayant iako je na teren ulazilo 11 igrača tima iz Los Angelesa, najbolja su ilustracija načina igre koji forsira Larry Brown, trener Detroita, koji će predvoditi i američku reprezentaciju na Olimpijskim igrama u Ateni.

Odluka o pobjedniku pala je u posljednjoj dionici susreta koju je Detroit dobio sa 32:24. Najzaslužniji za nju, bez sumnje, bio je Rashid Wallace koji je dominirao u skoku i na kraju kraj svog imena upisao 26 koševa, 13 uhvaćenih lopti i dvije blokade.

Vrlo dobru partiju pružio je Chauncey Billups sa 23 koša, dok je Richard Hamilton bio nešto slabiji nego na prethodnim utakmicama postigavši 17 koševa.

U noći između utorka i srijede Detroitu se pruža prilika da osvoji treću titulu prvaka NBA lige u svojoj historiji, a prvu od 1990.