Slučaj iz 2021. godine
109

Tinejdžer iz Michigana osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog masovnog ubistva u školi

S. Š.
Itan Krambli
Itan Krambli
Tinejdžer koji je prije dvije godine ubio četvoro učenika u svojoj srednjoj školi, blizu Detroita u Michiganu, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora bez prava na pomilovanje.

Ethan Crumbley, koji je imao 15 godina kada je 30. novembra 2021. godine otvorio vatru iz poluatomatskog pištolja koji mu je otac kupio za Božić, ranio je šest učenika i jednog nastavnika.

"Moja djela su ono što sam izabrao da uradim. Nisam mogao da se zaustavim. Ja sam veoma loša osoba, radio sam užasne stvari", rekao je Crumbley, koji sada ima 17 godina, pred izricanje presude. On se izvinio i djelovalo je da je saglasan sa porodicama žrtava da je za njega najoštrija kazna adekvatna.

"Tražim da budem kažnjen onako kako su oni tražili. Želim da budu sretni, da se osjećaju sigurno. Ne želim da brinu ni dan više. Jako mi je žao zbog svega što sam uradio i dat ću sve od sebe da ubuduće pomognem drugima", rekao je Crumbley.

Ubica je u dnevniku pisao o svojoj želji da gleda studente kako pate i o vjerovatnoći da će život provesti u zatvoru. Uoči pucnjave snimio je video u kojem je izjavio šta će raditi narednog dana.

Crumbley i njegovi roditelji sastali su se sa školskim zvaničnicima na dan pucnjave, nakon što je učitelj primjetio njegove nasilne crteže. Ali niko nije provjerio njegov ruksak i da li u njemu ima oružja te mu je dozvoljeno da ostane na nastavi.

Kao i njihov sin, Jennifer i James Crumbley su u okružnom zatvoru. Čekaju suđenje zbog optužbi za ubistvo iz nehata, optuženi da su oružje učinili dostupnim kod kuće i zanemarili mentalno zdravlje svog sina.