"Vrtjelo mi se"
10

Nekadašnji prvak o najtežem protivniku: Dvije sedmice nisam spavao nakon udarca 49-godišnjaka

E. B.
Shannon Briggs (Foto: EPA-EFE)
Shannon Briggs (Foto: EPA-EFE)
Nekadašnji svjetski prvak u teškoj kategoriji Shannon Briggs (51) je otkrio zanimljiv detalj kada je odgovarao na pitanje ko mu je bio najteži protivnik u karijeri.

Briggs je u ring ulazio s legendarnim bokserima Vitalijem Kličkom, Lennoxom Lewisom, Sultanom Ibragimovom, Rayom Mercerom... ali je istakao da mu je najteži meč u karijeri bio onaj protiv tada 49-godišnjeg Georgea Foremana, nekadašnjeg prvaka koji je vladao boksom početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Njihova borba se desila 1997. godine. Tada 26-godišnji Briggs je bio u naponu snage i na skoru 29-1, a 49-godišnjem Foremanu je to bila posljednja borba u karijeri u kojoj je do tada upisao 76 pobjeda iz 80 borbi.

"Sjećam se da sam bio uzbuđen što se borim sa njim. Pokušavao sam preživjeti, bukvalno mi je cilj bio da me ne ubije. Iako je imao 49 godina, udario me toliko jako da nisam mogao spavati dvije sedmice. Vrtjelo mi se u glavi dvije sedmice, toliko jako je udarao", rekao je Briggs u jednom podcastu.

Briggs je uspio preživjeti 12 rundi te borbe u Atlantic Cityju, te je slavio pobjedom na bodove nakon kontroverzne odluke bodovnih sudija.

Foreman ga je udario 284 puta, a Briggs je zadao 223 udarca i svi bokserski eksperti su bili mišljenja da je 49-godišnji Amerikanac trebao slaviti u tom meču.