Vlasnik bogate kolekcije
51

Legendarni bokser George Foreman prodaje 52 automobila, mnogi su vrlo malo voženi

D. B.
Legendarni bokser George Foreman odlučio je prodati svoja 52 automobila putem aukcije i to bez rezervne cijene.

Foreman je osvajač zlatne olimpijske medalje i dvostruki svjetski prvak u teškoj kategoriji, a poznat je kao kolekcionar i automobilski entuzijast. Njegova kolekcija uključuje brojne klasične automobile, ali i različite moderne modele.

Jedan od modela koji se ističe je Ford GT iz 2005. godine lakiran u Mark IV crvenu boju s BBS laganim felgama, kočionim kliještima u boji te bijelim linijama preko karoserije. U unutrašnjosti je Ebony crna koža te opciono McIntosh ozvučenje. Ovaj automobil je u njegovoj kolekciji otkako je izašao iz fabrike, ali je uprkos tome prešao samo 1.271 kilometar.

BMW entuzijastima će se svidjeti model Z8 iz 2000. godine, koji je Foreman kupio kada je bio potpuno nov. Riječ je o jednom od svega 37 primjeraka lakiranih u Topaz plavu metalik boju s krem i crnom unutrašnjošću. Na prodaju su i dva Ferrarija, Testarossa iz 1987. i 360 Modena Spider iz 2002. godine. Prva generacija Teslinog električnog Roadstera, koja je prešla samo 193 kilometra, također će dobiti novog vlasnika.

Na listi automobila nalazi se Saleen Mustang S351 Convertible iz 1995. godine, koji je lakiran u Canary žutu boju, kao i njegove felge. Dostavljen je nov Foremanu u martu 1995. godine te je prešao samo 1.178 kilometara. Pažnju privlači i Ford Model A Cabriolet A400 iz 1931. godine kojeg bokser posjeduje od oktobra 2008. godine. Ovaj klasik je prešao samo 29 kilometara od restauracije obavljene prije nego ga je Foreman kupio. Prava kilometraža nije poznata.

Većina automobila iz kolekcije je u dobrom stanju, međutim vozilo za golf se zapalilo u Foremanovoj garaži u martu 2019. godine, što je proizvelo korozivnu čađ koja je oštetila metalne komponente pojedinih automobila.

"Kolekcionar sam i entuzijast gotovo cijeli život, no došlo je vrijeme da podijelim svoje automobile s drugim entuzijastima koji slično razmišljaju", rekao je Foreman.

Njegove automobile pogledajte u galeriji fotografija.