sport
0

BiH 5. mjesto na evropskom timskom prvenstvu u atletici - Treća liga

FENA
Lucija Kimani
Lucija Kimani
Na Evropskom timskom prvenstvu u atletici – Treća liga, koje je održano ovog vikenda u mjestu Marsa na Malti, bosanskohercegovačka reprezentacija u konačnom plasmanu zauzela je 5. mjesto u konkurenciji 15 reprezentacija.

Prvo i drugo mjesto osvojile su reprezentacije Danske i Bugarske, a ispred naše selekcije plasirali su se još Kipar i Island.

Plasman na peto mjesto u Atletskom savezu BiH ocjenjuju kao izuzetno dobar, s obzirom na to da je, zbog nedostatka sredstava, na Maltu otputovao minimalan broj atletičara. Naša reprezentacija oslabljena je neučešćem najboljeg bh. atletičara Hamze Alića i još nekoliko standardnih reprezentativaca, koji su zbog povrede odsustvovali.

Najuspješniji u našem timu bili su: Lucija Kimani, koja je osvojila prva mjesta u trkama na 3.000 i 5.000 metara, te Nedim Čović, koji je bio prvi na 200 i drugi na 100 metara. Uz to, pretrčavši 100m za 10.46 Nedim Čović je za pet stotinki popravio vlastiti državni rekord i samo za jednu stotinku propustio da ispuni normu za nastup na Evropskom prvenstvu, koje će krajem jula biti održano u Barseloni.

Maksimalan broj bodova za naš tim osvojile su i Gorana Tešanović osvajanjem prvog mjesta bacanju diska i Amel Tuka, koji je bio prvi u trci na 800m.

Osim Čovića državne rekorde postavili su Biljana Cvijanović na 3.000 m s preprekama s rezultatom 10:39.77 i muška štafeta 4x100m u sastavu Sait Huseinbašić, Ilija Cvijetić, Adnan Malkić i Nedim Čović, koja je rezultatom 41:35 oborila 30 godina stari rekord BiH.

Cvijanović i muška štafeta 4x100m osvojili su treće mjesto. Od ostalih reprezentativaca istakli su se Paša Šehić osvajanjem drugog mjesta u bacanju kladiva i Adnan Malkić, koji je osvojio treće mjesto na 110m pr. Uspjehu bh. reprezentacije doprinijeli su i Darko Rosić osvajanjem 4. mjesta na 1.500m, te Vladana Gavranović (800m), Gorana Cvijetić (400m pr), Ilija Cvijetić (400m pr) i Tanja Marković (troskok), koji su osvojili peta mjesta u svojim disciplinama, saopćeno je iz Kancelarije ASBiH.