Izmamio velike aplauze
80

Prvak svijeta "udario" na NBA ligu i stavove Amerikanaca o sportu: SAD nije svijet

D. P.
Lyles je izmamio velike aplauze (Foto: Screenshot)
Lyles je izmamio velike aplauze (Foto: Screenshot)
Američki atletičar Noah Lyles privukao je veliku pažnju nakon što je "udario" na NBA ligu i generalne stavove Amerikanaca prema sportu u ostatku svijeta.

Lyles dominira Svjetskim prvenstvom koje se održava u Budimpešti. Tu je već osvojio zlata na 100 i 200 metara, a na konferenciji za medije privukao je veliku pažnju i izmamio aplauze svih prisutnih zbog svojih stavova prema mišljenju sunarodnjaka.

Ovaj 26-godišnjak smatra netačnim stavove NBA zvijezda te javnosti u SAD-u kada se tamošnji prvaci nazivaju prvacima svijeta. Nakon što preuzmu titulu u NBA, igrači sami sebe tradicionalno nazivaju prvacima svijeta, ali je Lyles poručio da Sjedinjene Američke Države nisu svijet.

Na konferenciji za medije nakon utrke poručio je da NBA nije svijet te da uključuje samo timove iz SAD-a i Kanade. Novinari su se isprve nasmijali, ali su nakon završetka izlaganja, uputili gromoglasne aplauze američkom sprinteru.

"Gledam finale NBA lige i iznad njih piše 'prvaci svijeta'. Prvaci svijeta, čega? Prvaci svijeta SAD-a? Nemojte me krivo shvatiti, volim svoju državu, ali to nije svijet. To nije svijet, a mi na ovakvim svjetskim prvenstvima jesmo. Na ovakvim prvenstvima kao u atletici imamo sve zemlje koje se bore, napreduju, nose svoju zastavu kako bi pokazali da su tu. U NBA nema zastava. Moramo učiniti više i tako se predstaviti svijetu", rekao je Lyles i izmamo velike aplauze.

Takav stav Amerikanci imaju u pretežno svim sportovima. Takmičenja koja oni vole i prate smatraju svjetskim prvenstvima, a najbolje u njima i prvacima svijeta. Lyles im je ovom izjavom najvjerovatnije "otvorio" oči pošto je ona postala viralna na društvenim mrežama i izazvala je brojne reakcije.