Tehnologija
16

Supersonična podmornica: Put od Šangaja do San Francisca za 100 minuta

Klix.ba
Primjer superkavitacije
Primjer superkavitacije
Podmornice se trenutno najsporiji način putovanja svijetom, s najvećom brzinom od 83 kilometra na sat. No, Harbin Institut za tehnologiju objavio je kako rade na nečemu što bi moglo nadmašiti i avione.

Nove podmornice bi dosezale brzinu od 6.000 kilometara na sat, što znači da bi od Shangaja do San Francisca podmornica stigla za 100 minuta. Mnogima zvuči nerealno, ali Harbin institut trenutno radi na značajnom poboljšanju brzine.

Centralna ideja ovog projekta zove se superkavitacija koju Rusi koriste za ispaljivanje torpeda brzine stotine kilometara na sat i provjerena je na vozilima koji se kreću površinom vode.

Superkavitacija se dešava kada se mali mjehurići uzrokovani pokretom čvrstog objekta kroz vodu spoje u jedan koji je veći od samog objekta. Ovo ostavlja većinu čvrstog objekta okruženog gasom više nego tečnošću i smanjuje se pritisak gasa. Teret postaje dramatično lakši što omogućava veću brzinu.

Sa Harbin instituta tvrde da su razvili tečnu membranu koja, kada se poprska po prednjem dijelu vozila, smanjuje teret i omogućava podmornici da razvije potrebnu brzinu.