Velika tragedija
73

Pokušali sakriti incident: Kineska podmornica uhvaćena je u vlastitu zamku, poginulo 55 mornara

B. H.
Foto: Kineska mornarica
Foto: Kineska mornarica
Kineska mornarica navodno je izgubila 55 mornara nakon što je nuklearna podmornica uhvaćena u zamku koju je Peking postavio američkim i savezničkim plovilima.

To su objavile britanske novine The Times i Daily Mail pozivajući se na procurili izvještaj britanske obavještajne službe. Prema njihovim riječima, nesreća se dogodila prošlog mjeseca u Žutom moru.

Posada podmornice navodno je stradala 21. augusta u blizini pokrajine Shandong, zbog nedostatka zraka ili trovanja. Među 55 žrtava su 22 kineska oficira, uključujući i kapetana podmornice klase Shang, stoji u izvještaju.

Navodno se plovilo zaplelo u obrambenu strukturu koju je na morsko dno postavila sama Kina.

"Podmornica je naišla na prepreku koju čine lanac i sidro koje je kineska mornarica postavila na plovila SAD-a i njenih saveznika. Kao rezultat toga, otkazali su sistemi podmornice", stoji u izvješću britanske obavještajne službe.

"Smrt posade očito je uzrokovana hipoksijom nedostatkom kisika u tijelu", dodaje se u izvještaju.

Glasine o problemima s podmornicom 093-417 počele su se širiti društvenim mrežama prošlog mjeseca, no Peking ih je demantovao.

Kina ima šest podmornica tipa 093 koje su naoružane su torpedima od 533 milimetra. Podmornice su u službi kineske vojske u posljednjih 15 godina.