Na sajmu Reboot Infogamer
204

Sarajevski studio A.I. Interactive osvojio glavnu nagradu za najbolju Indie igru 2023. u Zagrebu

N. O.
Na ovogodišnjem sajmu videoigara Reboot Infogamer u Zagrebu, sarajevski studio A.I. Interactive predstavio je novu igru "WanderHearth" i u takmičenju osvojio glavnu nagradu za najbolju Indie igru 2023.

"WanderHearth" je druga igra A.I. Interactive studija, a namijenjena je za PC platformu. Radi se o kombinaciji tower defence, roguelike i city builder žanrova, gdje su tornjevi ustvari pokretne kuće na nogama.

Kuće su inspirisane bosanskim planinskim kolibama - katunima i kućom baba yage iz slavenske mitologije. Priča je smještena u postapokaliptični svijet kojeg su ljudi pretjeranom eksploatacijom posebnog lemeš kamena doveli do katastrofe. Tokom igre igrač će postepeno birati dva puta - jedan u kojem do kraja uništi stvorenja napravljena od lemeša ili drugi u kojem nauči živjeti u skladu sa njima. Naziv lemeš preuzet je od naše riječi za oštricu pluga.

Prvi uspjeh studio A.I. Interactive je ostvario 2019. godine sa svojom igrom "The Enchanted World" koja je bila predstavljena na Apple Eventu iste godine, a izašla je na Apple Arcade platformi kao jedan od prvih naslova. "The Enchanted World" preuzeta je preko 600.000 puta i do sada je još uvijek najuspješnija BH video igra. Također, svaki iPhone uređaj u cijelom svijetu u Apple prodavnicama imao je demo ove igre. "The Enchanted World" će uskoro biti dostupna i u iOS i Android trgovinama.

Iza studija A.I. Interactive stoje Amar Zubčević i Ivan Ramadan iz Sarajeva. Studio uspješno posluje od 2019. godine. Ivan Ramadan autor je više kratkih animiranih filmova koji su nagrađeni sa preko 20 nagrada širom svijeta.

Nova verzija "WanderHeartha" bt iće predstavljena na Reboot konferenciji u Dubrovniku u aprilu 2024. gdje će također biti u konkurenciji za izbor najbolje igre. "WanderHearth" bi trebao biti u early access verziji na Steam platformi za distribuciju igara do kraja iduće godine.