Tehnologija
1

Predstavljeno ultratanko staklo

Klix.ba
Firma koja proizvodi gorilla glass, staklo koje se koristi za izradu displeja na mnogim mobilnim uređajima, je predstavila novu vrstu fleksibilnog ultratankog stakla.

Nazvano willow glass, ovo staklo se može omotati oko uređaja. Osim za pametne telefone, može se koristiti i na površinama koje nisu ravne.

Prototip, koji je demonstriran u Bostonu, je bio tanak kao papir, a iz kompanije su rekli da može biti tanak samo 0,05 milimetara.

Materijal koji je korišten za izradu willow glassa je rezutat procesa pravljenja stakla nazvanog fusin. Tehnika podrazumijeva otapanje sastojaka na 500 stepeni celzija, a nakon toga se stvara duga ploča, koja se izvlači iz mehanizma sličnog tradicionalnoj štamparskoj presi.

U budućnosti bi willow glass mogao zamijeniti gorilla glass, staklo koje se nalazi na mnogim pametnim telefonima i tabletima, prenosi BBC.

Prva generacija gorilla glasa, koja je ušla u upotrebu 2007. godine, se koristi na 575 proizvoda 33 proizvođača. To znači da se ovo staklo nalazi na više od pola milijarde uređaja na svijetu.

willow glass nije prvi pokušaj stvaranja futurističkog fleksibilnog displeja.

Posljednih godina naučnici širom svijeta rade na materijalu nazvanom grafen, koji je superprovodna forma ugljika, napravljena od ploča debljine jednog atoma.