Ima veliki potencijal
54

LionGlass staklo je deset puta otpornije, smanjuje karbonski otisak za gotovo polovinu

D. B.
Američki istraživači su razvili ekološki prihvatljiv tip stakla pod nazivom LionGlass, koje zahtjeva značajno manju potrošnju energije u procesu proizvodnje, a istovremeno je otpornije od standardnog.

Istraživači se nadaju da će novi izum pomoći u smanjenju karbonskog otiska stakla, jer se u svijetu godišnje proizvede najmanje 86 miliona tona ugljen-dioksida u procesu proizvodnje stakla.

"Naš cilj je da proizvodnju stakla učinimo dugoročno održivom. LionGlass eliminiše upotrebu materijala koji sadrže ugljik te značajno snižava temperaturu topljenja stakla", izjavio je profesor John Mauro.

Većina emisija CO2 standardnog stakla nastaje zbog energije koja je potrebna za zagrijavanje peći do visokih temperatura potrebnih za topljenje stakla. S LionGlassom temperatura topljenja se smanjuje za 300 do 400 stepeni, što predstavlja oko 30 posto smanjenja potrošnje energije.

Dodatna prednost je što je LionGlass staklo mnogo izdržljivije od standardnog. Zapravo, najmanje deset puta je otpornije na pucanje u odnosu na standardno staklo.

"Postepeno smo povećavali težinu na LionGlass staklu sve dok nismo dostigli maksimalno opterećenje koje oprema dozvoljava. Staklo jednostavno nije pucalo", kazao je Maurov kolega Nick Clark.

Otpornost na oštećenja je posebno važno svojstvo stakla i ključno je za upotrebu u industriji automobila i elektronike, arhitekturi i komunikacijskoj tehnologiji poput optičkih kablova. Čak i u medicini, vakcine se čuvaju u čvrstim, hemijski otpornim staklenim pakovanjima.

Korištenje LionGlass stakla bi omogućilo proizvodnju lakših i tanjih proizvoda.

Mauro i njegov tim žele patentirati cijelu porodicu LionGlass stakla, a trenutno su u procesu izlaganja različitih sastava stakla nizu hemijskih okruženja kako bi se proučila njihova reakcija.