Tehnologija
0

Pogledajte kako izgledaju Baidu Eye - kineska konkurencija Google Glassu

Klix.ba
Kineski Baidu je javno predstavio svoju verziju Google naočala. Prototip naočala pod nazivom "Baidu Eye" je predstavljen na Baidu svjetskoj konferenciji u Pekingu.

U aprilu 2013. godine Baidu Eye je privukao mnogo pažnje zbog usporedbi sa Googleovim naočalama.

Za razliku od Google Glass , Baidu Eye nema zaslona niti bilo kakav optički displej. Umjesto toga, uređaj izgleda kao slušalica koja se stavlja u uho korisnika. Na lijevoj strani je slušalica, a na desnoj se nalazi kamera koja prepoznaje predmete i analizira podatke u njegovoj okolini.

Baidu Eye putem aplikacije šalje podatke na korisnikov mobilni uređaj (smartphone ili tablet).

U očitom udarcu na Google, Baidu Eye kaže da je na ovaj način lakše pretraživanje, nego na malom montiranom ekranu, a ima za cilj da se troši manje energije, pa baterija traje mnogo duže.

"Baidu Eye može sinhronizirati podatke i vizualno i auralno", izjavio je glasnogovornik kompanije dodajući da pruža istu vrstu funkcionalnosti poput Google Glass.

Uređaj ima opciju prepoznavanje slika upravljano glasom, te tehnologiju za prijenos zvuka kroz vibracije kostiju glave, što je tehnologija slična onoj koju koristi i Google u svojem Glassu. Korisnici Baidu Eyea moći će obavljati telefonske pozive, pretraživati Internet, te koristiti geste za fotografiranje i njihovo slanje.

Baidu Eye je još uvijek u fazi prototipa. Kompanija trenutno nema informacija o cijenama ili dostupnosti.