Tehnologija
0

Stazama Googlea: Snapchat kreira pametne naočale?

Klix.ba
Korisnici aplikacija kao što je Snapchat koriste fotografije kako bi konstruisali svoju priču, ali budućnost ovog načina komunikacije donosi tehnologija slična Google Glassu.

Prema pisanju CNET-a, Snapchat počinje sa radom na izradi svoje verzije pametnih naočala. Tako se u tim eksperata uključio mark Dixon, bivši velikan Microsofta koji je radio na kreaciji HoloLensa i Xboxa.

Tu je i Eitan Pilipski, direktor inžinjeringa pri Snapchatu koji je nekada radio na Qualcommovoj Vuforiji, platformi za softver koji nudi proširenu realnost (augmented reality – AR).

Proširena realnost nije novost za Snapchat i ona se ogleda u animiranim dodacima "Lenses" koje možete inkorporirati u fotografije i snimke načinejne u aplikaciji.

Rukovodioci Snapchata pretpostavljaju da se uspjeh krije u spajanju AR-a sa pametnim naočalama koje će omogućiti korištenje dodataka za vrijeme posmatranja prijatelja, ljubimaca i ostatka realnog svijeta.

Ukoliko je glasina tačna, Snapchat mora pronaći rješenje za problem koji je privremeno zaustavio Google Glass, a to je njegova nezgrapnost i manjak stila koji bi ga uklopio u svakodnevnicu.