Novost u franšizi
33

Hokejaška igra NHL 22 je prva u historiji sa ženskim timovima

D. B.
Uoči početka Zimskih olimpijskih igara kompanija EA je dodala deset ženskih hokejaških reprezentacija u svoju videoigru NHL 22.

Zimske olimpoijske igre počinju 4. februara, a NHL je tim povodom prvi put u historiji dobio ženske timove. Igrači sada mogu izabrati jednu od deset ženskih hokejaških reprezentacija, a to su Kanada, Češka Republika, Danska, Finska, Njemačka, Mađarska, Japan, Rusija, Švicarska i SAD.

Također, EA je dodao IIHF muške i juniorske timove, kao i mogućnost takmičenja u IIHF World Championship turnirima, a muški i ženski timovi se mogu birati u modovima Play Now, Online Versus, Threes Now i Offline(Online Shootouts modovima. Kompanija EA je ove novitete najavila u decembru.

Igra NHL 12, koja se pojavila na tržištu 2011. godine bila je prva u cijeloj seriji u kojoj su igrali mogli igrati hokej sa ženskim karakterom, no morali su ga sami napraviti. Nakon te godine kanadska hokej pionirka Hayley Wickneheiser i Amerikanka Angela Ruggiero, postale su prve igračice hokeja u franšizi, a mogle su se priključiti bilo kojem timu u igri NHL 13. Međutim, bilo je potrebno gotovo deset godina da cijeli ženski timovi postanu dio popularne igre.

NHL serija tako slijedi druge velike sportske franšize koje su također dodale ženske timove. EA ih je uveo u nogometnu simulaciju FIFA prvi put 2015. godine, dok 2K Games omogućio igranje s WNBA timovima u igri NBA 2K 2019. godine.