Tehnologija
18

Facebook "kopa" po vašim političkim stavovima

Klix.ba
Facebook se opet našao pod kritikom zbog svojih planova, a ovoga puta na meti su politička uvjerenja njegovih korisnika u SAD-u.

U jeku nadolazećih općih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, Facebook želi da ohrabri glasanje mladih tako što će koristiti podatke o političkim stavovima, aktivizmu i uvjerenjima korisnika.

"Kopanje" po podacima korisnika nabacilo je dodatni gnjev na najpopularniju društvenu mrežu. Ipak, iz Facebooka tvrde da će podaci biti odvojeni od imena prije nego što uđu u obradu.

Facebookov potez proističe iz saznanja da oko 20 posto korisnika, nakon što vide da su njihovi prijatelji glasali, također glasaju ili bar namjeravaju glasati što će biti dodatno potvrđeno dodavanjem dugmeta "I Voted".

Neki stručnjaci kao što je profesor Jonathan Zittrain sa Harvarda tvrde da Facebookovo petljanje u glasački proces može uticati na rezultate izbora.

Sve se svodi na hipotetičku mogućnost manipulisanja "feedova" i "likeova" čija količina i usmjerenje koristi Facebooku kao određenje vašeg političkog stava, ukoliko niste javno naglasili kojoj političkoj stranci ili opciji pripadate. Facebook stoga može neprimjećeno forsirati jedan dio "feedova" fanova političara X, a usporavati i blokirati "feedove" fanova političara Y.

Ukoliko postoji bojazan u SAD, nema razloga da se takav scenario ne desi bilo gdje u svijetu.