Ugašene nade
32

Zbog izraelskog napada na Rafah prekinuti pregovori o primirju u Gazi, delegacije napustile Kairo

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Došlo je do "pauze" u pregovorima o prekidu vatre za taoce u Gazi, dok Izrael pojačava svoju vojnu operaciju u Rafi, rekla su dva američka dužnosnika za CNN.

Rasprave koje su se proteklih dana vodile u Kairu uglavnom su prekinute odlaskom izaslanstava Hamasa i Izraela, kao i direktora CIA-e Billa Burnsa, koji je prošlu sedmicu proveo u regiji pokušavajući približiti dvije strane. Katarski, egipatski i američki posrednici nastavit će razgovore.

Ranije ove sedmice američki dužnosnici izražavali su optimizam u vezi s pregovorima za koje se sada čini da su se raspršili.

Burns je krenuo u razgovore u Kairu misleći da bi se preostale praznine mogle zatvoriti, rekao je u četvrtak glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

"Sada je jasno da nisu zatvoreni. To ne znači da gubimo nadu. Još uvijek vjerujemo da postoji put naprijed, ali bit će potrebno malo vodstva s obje strane. I bit će potrebno malo moralne hrabrosti s obje strane kako bismo konačno mogli doći do tog stola i potpisati ovaj dogovor", kazao je KIrby.

Ukazivanje na izraelsku vojnu operaciju kao razlog za stanku pridonosi pritisku SAD-a na Izrael koji je značajno pojačan u srijedu, kada je predsjednik Joe Biden rekao za CNN da SAD neće poslati Izraelu više ofanzivnog oružja za upotrebu u velikoj vojnoj operaciji u Rafahu

Američki dužnosnici i dalje vjeruju da Izrael provodi ograničenu operaciju u Rafahu.