Četvrti uspješan let
23

Blue Origin poslao još šest ljudi na suborbitalni svemirski let

D. B.
Kompanija Blue Origin uspješno je obavila još jedan suborbitalni svemirski let s posadom.

Na novom putovanju u režiji Blue Origina šest putnika je otputovalo na suborbitalni svemirski let u okviru misije NS-20. Raketa New Shepard je lansirana iz Teksasa u četvrtak, a otprilike deset minuta nakon lansiranja posada se vratila na Zemlju. Kapsula je usporila svoje slijetanje zahvaljujući padobranu i potisnicima te je uspješno sletjela.

Bio je ovo ukupno 20. let u suborbitalni svemir za raketu New Shepard, a četvrti u kojem je sudjelovala posada. Na prvom letu su u svemir putovali direktor Blue Origina Jeff Bezos i još tri osobe 20. jula 2021. godine. Drugi let je bio rezervisan za zvijezdu "Star Treka" Williama Shatnera, dok je na trećem putovanju bio i voditelj showa "Good Morning America" Michael Strahan.

Koliko Blue Origin naplaćuje putovanja u svemir, nije javno objavljeno. Neke slavne ličnosti lete besplatno. S druge strane, konkurentska kompanija Virgin Galactic kartu prodaje za 450.000 dolara, ali tek treba započeti svoje potpuno komercijalne operacije. Direktor ove kompanije Richard Branson i još nekoliko članova posade letjeli su u suborbitalni svemir prošle godine.

U septembru prošle godine kompanija SpaceX je svojom misijom Inspiration4 postavila nove standandarde u svemirskom turizmu, kada je u svemir putovala potpuno civilna posada. Tada su članovi posade u orbiti, odnosno u jednoj od Crew Dragon kapsula, proveli četiri dana.

Blue Origin je osnovan 2000. godine, dvije godine prije SpaceXa, ali u orbitu još nije stigao. Osim toga, Blue Origin nije nije fokusiran na svemirski turizam, ali je prošle godine izgubio u utrici sa SpaceX-om kada je riječ o razvoju landera za NASA-inu nadolazeću misiju na Mjesec pod nazivom Artemis.

Blue Origin je u oktobru prošle godine najavio da će u saradnji sn NASA-om poslati privatni "svemirski poslovni park" u orbitu do 2027. godine.