Vodi se "svemirska utrka"
27

Blue Origin namjerava otvoriti lokacije za lansiranje izvan SAD-a

D. B.
Svemirska utrka milijardera se nastavlja širiti planetom, a kompanija Blue Origin, koja je u vlasništvu Jeffa Bezosa, najavila je planove za širenje svojih operacija izvan SAD-a, odnosno na Evropu i šire.

Širenje djelomično ovisi i o pronalasku lokacije za internacionalno postrojenje za lansiranje, a kompanija je već "pustila korijenje" u Teksasu, Washingtonu, Alabami i na Floridi. Ipak, nova lokacija još uvijek nije odabrana.

Blue Origin i dalje traži nova partnerstva i akvizicije izvan SAD-a na poljima kao što su proizvodnja i softver.

Blue Origin je prošle godine kupio njujoršku kompaniju Honeybee Robotics, što se pokazalo dobrim potezom. Riječ je o kompaniji fokusiranoj na svemirsku robotiku, koja je bila dio Blue Originovog tima koji je nedavno dobio 3,4 milijarde dolara za razvoj lunarnog landera za treću Artemis misiju američke svemirske agencije NASA-e. Najveći Blue Originov rival, SpaceX Elona Muska, brine se za prvo i drugo Artemis slijetanje na lunarnu površinu.

Iako je Blue Origin prvi obavio lansiranje, spuštanje i ponovno upotrebljavanje rakete, ipak je zaostao za SpaceX-om zbog kašnjenja u izgradnji lansera. Planovi Blue Origina za globalniji utjecaj mogli bi pomoći kompaniji da sustigne SpaceX-ov napredak.

Amazonov Project Kuiper također planira koristiti Blue Originovu raketu New Glenn za najmanje 12 lansiranja između 2024. i 2029. godine nakon pet godina odlaganja.