Japanski stručnjaci
46

Arheolozi vjeruju da su pronašli vilu u kojoj je umro prvi rimski car August

F. H.
Foto: Institute for Advanced Global Studies, University of Tokyo
Foto: Institute for Advanced Global Studies, University of Tokyo
Vila u blizini Vezuva možda je mjesto gdje je umro August, prvi rimski car. Istraživači kažu da vila koju je zatrpala erupcija 79. godine odgovara zapisima o smrti rimskog cara 14. godine.

Ruševine rimske vile u blizini Vezuva, otkrivene ispod ostataka druge vile izgrađene iznad nje mnogo godina kasnije, možda su bile mjesto gdje je August, prvi rimski car, udahnuo posljednji put, kažu arheolozi.

Čini se da je ranija vila, za koju iskopavanja sugeriraju da je bila naseljena prije prvog stoljeća nove ere, uništena u razornoj erupciji vulkana Vezuv 79. godine a kasnija vila tamo je sagrađena u drugom stoljeću.

Foto: Institute for Advanced Global Studies, University of Tokyo
Foto: Institute for Advanced Global Studies, University of Tokyo

Istraživači sa Univerziteta u Tokiju radili su na tom mjestu više od 20 godina i sada se nadaju da će daljnja iskapanja utvrditi da je ranija vila doista mjesto gdje je August umro 14. godine.

"Naše nalazište je vjerovatno jedina, ili jedna od samo nekoliko mogućnosti koje imamo", rekla je za Live Science Mariko Muramatsu, arheologinja sa Univerziteta u Tokiju koja vodi projekt.

Foto: Institute for Advanced Global Studies, University of Tokyo
Foto: Institute for Advanced Global Studies, University of Tokyo

Napomenula je da to mjesto odgovara spisima rimskih historičara Tacita, Svetonija i Kasija Diona, koji su zabilježili da je August umro 14. godine u vili svoje obitelji u blizini Nole. Ali tačna lokacija vile nije poznata, rekao je Muramatsu. Moderni grad Nola nalazi se oko 8 kilometara sjeveroistočno od arheološkog nalazišta Somma Vesuviana, na sjevernim padinama Vezuva.

Vila iz drugog stoljeća u Somma Vesuviana uništena je erupcijom Vezuva u petom stoljeću, a njene zatrpane ruševine otkrivene su 1929. Identificirane su kao moguća lokacija Augustove vile, ali nedostatak sredstava spriječio je lokaciju da dalje se istražuje.

Godine 2002. tim Univerziteta u Tokiju i lokalni arheolozi započeli su rad na nalazištu i otkrili mnoge prekrasne mramorne kipove i druge artefakte. Ali studije arheoloških slojeva pokazale su da datiraju nakon erupcije 79. godine.

Sada, kada su arheolozi iskopali mnogo dublje slojeve nalazišta, otkrili su ruševine dijela ranije vile koja je tamo izgrađena prije erupcije i bila zatrpana slojevima stijena i pepela koje je izbacio vulkan.

Osim toga, njihova istraživanja su pokazala da je erupcija uništila i dijelove sjevernih padina vulkana. Do sada se smatralo da je erupcija A.D. 79. uglavnom pogodila gradove na jugu, poput Pompeja.

"Sada imamo jasne dokaze koji pokazuju... da je erupcija 79. godine uništila zgradu ispod vile koju već imamo", rekla je Muramatsu, misleći na strukturu iz drugog stoljeća.

Čini se da su neke od do sada pronađenih značajki velika prostorija koja se koristila kao skladište i dijelovi privatnih kupaonica ranije vile.

"Proučavanjem ovih struktura možemo bolje razumjeti zgradu i prirodu lokacije", rekla je Muramatsu.

Njezn se tim sada nada da će osigurati sredstva za daljnja iskopavanja koja bi mogla dokazati da je ovo vila u kojoj je August umro.