Nakon duže pauze
7

Blue Origin uspješno lansirao raketu i kapsulu bez posade

D. B.
Kompanija Blue Origin je obavila 24. misiju, koja je bila uspješna.

Raketa New Shepard je lansirana prema planu, potom je u letu došlo do odvajanja od kapsule. nakon čega se booster vratio na Zemlju.

Bila je ov misija bez posade, no raketa je u nisku orbitu onijela 33 komada naučnog tereta od čega više od polovine pripada američkoj svemirskoj agenciji NASA-i. Lansiranje je omogućilo nekoliko minuta uslova u okruženju bez gravitacije, a naučnici su to iskoristili da provedu analizu o pomenutom teretu. Teret kompanije Honeybee Robotics analizirao je snagu planetarnog tla u različitim gravitacijskim uslovima. Manifest je uključivao i 38.000 studentskih razglednica iz inicijative Club for the Future.

Prvobitno lansiranje rakete je odgođeno u ponedjeljak zbog problema koji je u međuvremenu riješen. Tokom novog pokušaja poteškoća nije bilo iako je lansiranje kasnilo nekoliko minuta. Ova misija je bila "popravni" za prošlogodišnji neuspjeli let koji je okončan ranije od planiranog zbog kvara raketnog motora boostera New Shepard. Anomalija je rezultirala suspenzijom lansiranja do završetka istrake koju je provela Federalna administracija za avijaciju (FAA).

Istraga je završena u septembru, tako da je Blue Origin dobio dozvolu za lansiranje, naravno, poslije rješavanja pomenutog problema. Promjene su uključivale redizajn motora i mlaznice boostera, kao i neke izmjene u proceduri.

Planovi za buduće letove s posadom zasad nisu objavljeni, no Blue Origin je nedavno ugradio lift na lansirni toranj.

Kompanija je počela više ulagati u promovisanje kako bi privukla klijente i počela slati ljude u svemir. Također, primaju se rezervacije za transport tereta u budućim misijama.