Odluka NASA-e
9

Blue Origin će proizvesti sistem za slijetanje na Mjesec u misiji Artemis V

D. B.
Američka svemirska agencija NASA izabrala je kompaniju koja će biti zadužena za treće slijetanje posade na Mjesec u programu Artemis.

NASA je novi zadatak povjerila Blue Originu, kompaniji koja je u vlasništvu američkog biznismena Jeffa Bezosa. Upravo će Blue Origin proizvesti sistem za slijetanje na lunarnu površinu u okviru misije Artemis V, koja bi trebala biti lansirana u septembru 2029. godine. Iako se ne navode detalji, kompanija već razvija lander pod nazivom Blue Moon. Među onima koji su dio NASA-inog projekta nalaze se Boeing, Lockheed Martin i Draper. NASA-ina nagrada iznosi 3,4 milijarde dolara.

Kapsula Orion će ponijeti četiri astronauta na Mjesec, gdje će dva člana posade koristiti Blue Originov lander spojen na svemirsku stanicu Gateway kako bi sletjeli na južni pol Mjeseca. Provest će sedam dana u šetnji lunarnom površinom, obavljajući operacije s roverom i naučne eksperimente, dok će preostala dva astronauta širiti Gateway i brinuti se o njemu.

NASA je već odabrala SpaceX-ov Starship za Artemis III i Artemis IV misije koje podrazumijevaju slijetanje ljudi a Mjesec, a prošle godine je saopćila da će primati prijeldoge za drugi lander kako bi bio rezerva i "zaoštrio" konkurenciju. Blue Origin se prijavio i za drugi lunarni ugovor u decembru te se protivio pobjedi SpaceX-a tužeći NASA-u za navodno ignorisanje sigurnosnih problema prilikom dodjele ugovora, no sud je odbacio te tvrdnje. Odluka je bila udarac za Blue Origin, koji iako ima ugovor za naučnu misiju na Mars i finansijsku podršku za svoju svemirsku stanicu Orbital Reef, nije imao uspjeha u namjeri da osigura putovanje posade na Mjesec.

NASA se očigledno sve više oslanja na privatno razvijenu tehnologiju za svoje misije izvan Zemljine orbite, a primjer su odijela za program Artemis koje je razvila kompanija Axiom Space.